Silné búrky spôsobili v Česku záplavy. Nepriaznivé počasie bude pokračovať, hasiči mali stovky zásahov

3.6.2024 12:28

Víkendové búrky a prívalové dažde spôsobili vzostup hladín riek a lokálne záplavy na juhozápade Čiech. Hasiči zasahovali na stovkách výjazdov. Dažde zaplavili aj železničné trate a na niektorých miestach úplne zastavili vlakovú dopravu. Český hydrometeorologický ústav v pondelok 3. júna opäť vydal výstrahu pred búrkami, ktoré môžu spôsobiť ďalšie záplavy.

rieka.png
Foto: HZS Plzeňského kraje/čtk

Zlá situácia aj vo Vltave

Počas víkendu podľa meteorológov napršalo od 15 až do 60 milimetrov zrážok. Keďže pôda bola na niektorých miestach už výrazne nasýtená z predchádzajúcich dažďov, nedokázala ďalšiu vodu absorbovať. Tá po nej len stiekla a zaplavovala okolité územie. Na treťom, teda najvyššom, povodňovom stupni zostáva rieka Radbuza v Staňkove v Plzenskom kraji.

Popoludní alebo večer sa očakáva, že prvý povodňový stupeň dosiahne aj Vltava v Prahe. Podľa stanice ČT24 sa preto zatvárajú protipovodňové vráta na Čertovke a aj časti náplaviek.

Podľa servera Novinky.cz hasiči počas uplynulého víkendu zasahovali pri takmer 800 rôznych udalostiach. V nedeľu 2. júna dažde zaplavili trať medzi Plzňou a Starým Plzencom, vlaky nejazdia ani medzi Lovosicami a Litoměřicami, voda zaplavila koľaje aj na ďalších miestach.

Viacero zásahov

V Liberci zranil blesk počas búrky skupinu ľudí, ktorí sa zhromaždili pod stromom. Niektorých z nich bolo potrebné resuscitovať.

V obci Štěnovice hasiči zachránili imobilného seniora, ktorý zostal uväznený v prízemí domu, ktorý postupne zaplavovala voda a nikto sa pre silný prúd k nemu nemohol dostať. Hasiči ho dostali von cez okno.

Výstraha pred búrkami platí aj v pondelok. Dážď by sa mal podľa meteorológov vyskytnúť na väčšine územia. "Vzhľadom na to, že postup búrok bude len veľmi pomalý, môže v nich na niektorých miestach napršať aj veľké množstvo zrážok, ktoré by potom mohli spôsobiť lokálne záplavy," varoval ČHMÚ.

Výstraha sa týka väčšiny územia ČR s výnimkou severozápadnej oblasti Čiech.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok