FOTO: Nemecko sužujú silné dažde, na juhu krajiny spôsobili záplavy. Pomáhajú tisíce záchranárov

3.6.2024 06:26 , Aktualizované: 3.6.2024 15:58

Silné nepretržité dažde spôsobili cez víkend na juhu Nemecka záplavy, miestami mimoriadneho rozsahu. Od piatkového večera boli v nasadení desaťtisíce záchranárov. Dvoch mŕtvych hlási Bavorsko a ďalšie dve obete tiež Bádensko-Württembersko. Vo švábskom Offingene je naďalej nezvestný hasič. V zasiahnutom regióne úrady stále evakuujú obyvateľov. Postihnutú oblasť navštívil kancelár Olaf Scholz, ktorý sľúbil spolkovú pomoc.

V Bavorsku muselo podľa úradov dosiaľ domovy opustiť najmenej 3000 ľudí. Evakuovali niekoľko dedín pri Dunaji a jeho prítoku, rieke Schmutter. V noci na nedeľu sa v meste Pfaffenhofen an der Ilm severne od Mníchova prevrátil nafukovací čln so štyrmi hasičmi. Trom sa podarilo dostať do bezpečia, štvrtý bol nezvestný a ráno našli už len jeho telo.

Vykoľajené vagóny

Vážna situácia bola aj v susednom Bádensku-Württembersku, odkiaľ hlásili zaplavené obce a ulice. V sobotu večer sa pri meste Schwäbisch Gmünd po zosuve pôdy vykoľajili dva vagóny vlaku ICE so 185 cestujúcimi. Podľa hovorcu železníc pasažieri neutrpeli zranenia a do bezpečia ich previezli v noci na nedeľu.

Dažde budú pokračovať

V regióne prší od piatkového večera a dažde budú podľa predpovedí počasia pokračovať. Nemecká meteorologická služba (DWD) uviedla, že v bavorskom meste Bad Wörishofen západne od Mníchova napadalo za 24 hodín 129 litrov zrážok. Priemerné zrážky tam pritom dosahujú 101 litrov za mesiac.

V pondelok oblasť navštívia nemecký kancelár Olaf Scholz a ministerka vnútra Nancy Faeserová.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok