Česko čelí silným búrkam. Výstrahy platia pre celú republiku, voda prerušila dopravu na viacerých miestach

2.6.2024 14:06 , Aktualizované: 2.6.2024 15:38

Problémy s počasím majú aj v Česku. Po výdatných dažďoch sa tam rozvodnili viaceré rieky. Silné búrky hlásia aj na večer.

Nad Českom je teraz vlhký a nestály vzduch, ktorý prinesie ďalšie búrky. Varovanie meteorológov pred ich výskytom platí pre celú Českú republiku s výnimkou Moravskosliezskeho a Zlínskeho kraja a južnej polovice Olomouckého kraja.

Litre zrážok

Búrky môžu byť ojedinele silné sprevádzané prívalovým dažďom s úhrnom zrážok okolo 30 litrov vody na meter štvorcový a tiež s možnosťou menších krúp.

Podobná situácia nastane podľa ČHMÚ aj v pondelok popoludní. Meteorológovia očakávajú ojedinele silné búrky s úhrnami okolo 40 litrov vody na meter štvorcový. V takmer celom Plzenskom kraji s výnimkou jeho najsevernejšej časti platí výstraha SHMÚ pred povodňami.

Prerušená doprava

Výdatné dažde zastavili v nedeľu popoludní premávku na železnici medzi Plzňou a Starým Plzencom na trati do Strakoníc. Trať je zaplavená, zosunula sa pôda a na koľaje spadol strom, uviedli České dráhy.

Prevádzku medzi stanicami Nezvěstice a Plzeň hlavnú stanicu zaisťujú náhradné autobusy. Podľa hovorcu dráhových hasičov Martina Kavky by sa prevádzka mohla obnoviť v utorok 4. júna.

Mestská polícia páskou zavrela vstup na náplavku na Radbuhe v centre mesta, informoval magistrát. V Plzni a okolí je zatvorených niekoľko ciest, kde sa nahromadila voda, povedala ČTK policajná hovorkyňa Michaela Raindlová.

Varovanie v Plzni

Plzeň varuje občanov, aby sa nezdržiavali v tesnej blízkosti rieky, ktorá sa miestami vylieva do krajiny. "Veľmi naliehavo vás žiadam, nevstupujte do blízkosti vodného toku. Breh je podmáčaný, a hoci to tak nevyzerá, voda má obrovskú silu. V žiadnom prípade nenechávajte pri rieke deti ani zvieracích miláčikov bez dozoru. Voda už dnes v Plzni kulminuje, situácia by sa mala zlepšovať," uviedol na sociálnych sieťach primátor Roman Zarzycký (ÁNO).

Prípady v sobotu

V sobotu riešili hasiči v kraji v súvislosti s počasím okolo 60 prípadov. "Najčastejšie išlo o prečistenie priepustkov, čerpanie vody z pivníc a odstraňovanie popadaných stromov. Zasahovali sme aj pri siedmich dopravných nehodách a zachránili sme jednu mačku zo stromu," uviedli v nedeľu ráno hasiči na sieti X.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok