Protesty nestačili. Kontroverzný gruzínsky zákon o zahraničnom vplyve vstupuje do platnosti

3.6.2024 09:39 , Aktualizované: 3.6.2024 10:16

Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili v pondelok podpísal kontroverzný zákon o transparentnosti zahraničného vplyvu.

Georgia_Divisive_Law368832.jpg
Foto: TASR/AP

Podpísaniu sporného zákona predchádzalo 28. mája hlasovanie gruzínskeho parlamentu, ktorý nezobral do úvahy pripomienky prezidentky Salome Zurabišviliovej a prehlasoval jej veto pomerom hlasov 84 k štyrom.

Čo hovorí gruzínska ústava?

V gruzínskej ústave sa píše, že ak prezident po prehlasovaní svojho veta parlamentom odmietne tej-ktorý zákon podpísať, do piatich dní ho podpíše a zverejní predseda parlamentu, objasnila stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).  

Stanica Echo Kavkaza tvrdí, že zákon "čiastočne nadobudne platnosť v pondelok po jeho zverejnení". Gruzínsky web Paper Kartuli však napísal, že zákon nadobudne účinnosť až v 15. deň po zverejnení v úradnom vestníku.      

Vládna strana Gruzínsky sen schválila návrh zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu až na druhý pokus – vlani podobný návrh zákona stiahla po masových protestoch a stretoch medzi demonštrantmi a bezpečnostnými zložkami. Vláda a jej prívrženci tento rok návrh zákona schválili aj napriek protestom desaťtisícov občanov a odmietavému postoju medzinárodných partnerov Gruzínska vrátane Európskej únie.

Reč je aj o sankciách

EÚ a mnohé západné štáty varovali, že tento zákon, ktorý je podobný ruskej legislatíve o zahraničných agentoch, bude prekážkou na ceste Gruzínska do EÚ. Spojené štáty americké, ktoré sú tiež strategickým partnerom Gruzínska, v reakcii na prijatie zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu oznámili vízové sankcie pre predstaviteľov gruzínskeho vedenia a prehodnotenie bilaterálnych vzťahov.

Ministerstvo spravodlivosti a úrad pre správu registra sú teraz povinné vytvoriť do 60 dní zoznam organizácií, ktoré konajú v cudzom záujme. Od augusta musia všetky gruzínske médiá a mimovládne organizácie, ktoré dostávajú viac ako 20 percent svojich príjmov zo zahraničia, požiadať o registráciu svojich organizácií. V opačnom prípade im budú hroziť pokuty.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok