Stopka od hlavy štátu nestačila. Gruzínsky parlament prehlasoval prezidentské veto zákona o zahraničnom vplyve

28.5.2024 18:12

Gruzínsky parlament v utorok prehlasoval veto kontroverzného zákona o zahraničnom vplyve. Informovali o tom agentúry. Prezidentka Salome Zurabišviliová normu, ktorá v kaukazskej krajine vyvolala rozsiahle protesty, vetovala v polovici mája.

Zurabišviliová má teraz päť dní na to, aby zákon potvrdila, píše agentúra AP. Ak tak neurobí, podpíše ho predseda parlamentu.

Hlasovanie v parlamente

Parlament, v ktorom má nadpolovičnú väčšinu vládnuca strana a navrhovateľ zákona Gruzínsky sen, prezidentské veto zamietol hlasy 66 poslancov, potreba bolo najmenej 50.

Poslanci následne podľa ruskej agentúry TASS hlasovali o zákone v pôvodnom znení, čo podporilo 84 poslancov z potrebných 76. Proti boli štyria členovia parlamentu z celkových 150. Zasadnutie parlamentu sa podľa AP nezaobišlo bez sporov, jeden z poslancov Gruzínskeho sna polial čelného predstaviteľa opozície vodou.

Vládou presadzovaný zákon ukladá spravodajským médiám a mimovládnym organizáciám povinnosť registrovať sa ako "organizácie nesúce záujmy cudzej moci", pokiaľ získavajú viac ako 20 percent rozpočtu zo zahraničia. Prezidentka Zurabišviliová a ďalší kritici sa obávajú, že zákon obmedzí slobodu slova a tlače, rovnako v ňom vidí prekážku na ceste do Európskej únie.

Na stiahnutie zákona vyzvala aj EÚ a NATO, podľa ktorých odráža podobnú normu v Rusku. To ju využíva na potieranie kritikov Kremľa. Gruzínsky sen zákon obhajuje ako prostriedok, ktorý objasní financovanie organizácií.

Odporcovia návrhu zákona už viac ako mesiac organizujú jedny z najväčších protestov, ktoré Gruzínsko zažilo od získania nezávislosti v súvislosti s rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok