Kedy je búrka nebezpečná a ako sa chrániť? Odborník radí aj to, čo robiť, keď vás zasiahne blesk

2.6.2024 20:28

Búrky sužujú aj našich susedov. V českom meste Liberec zasiahol blesk 18 ľudí. Ako sa správať počas búrok? O tom, ako sa vyhnúť nebezpečenstvu či ako postupovať v prípade zasiahnutia bleskom, sme sa rozprávali so špecialistom na urgentnú medicínu Viliamom Dobiášom.

blesk-búrka
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Kedy je búrka nebezpečná?

„Búrka je nebezpečná vtedy, keď je časová vzdialenosť medzi bleskom a zahrmením 10 sekúnd a menej,“ uviedol odborník. Dodal, že akonáhle je časová vzdialenosť medzi bleskom a zahrmením viac ako 30 sekúnd, prostredie je bezpečné.

Človek by počas búrky nemal byť najvyšším objektom v okolí. Ak na voľnom priestranstve nie je možnosť sa ukryť, tak je potrebné čupnúť si a spojiť nohy. „Pokiaľ je možnosť, treba sa skryť v aute pri zatvorených oknách a dverách,“ priblížil.

Správny úkryt

Ak človek v búrke nájde miesto na ukrytie, môže sa schovať pod prístrešok alebo pod budovu, kde je bleskozvod. Tam je človek chránený do takej vzdialenosti, aká je výška bleskozvodu na budove, uviedol Dobiáš.

Státie pod osamelým stromom je zásadne zlou voľbou. Relatívne bezpečnejšou voľbou je ukryť sa do stredu lesa, nie však na jeho okraj. „Nebezpečné sú tiež podmáčané pôdy, komíny či skaly, po ktorých tečie voda,“ zdôraznil.

Poukázal tiež na nebezpečnosť kúpania sa počas búrky, netreba sa zdržiavať ani na brehoch. Väčšia skupina ľudí by mala počas nebezpečnej búrky chodiť v niekoľkometrových v odstupoch, „aby netvorili skupinu, kde je zásah blesku pravdepodobnejší“.

Ako ubližuje blesk a ako postupovať pri zásahu?

Teplota blesku je vyššia ako na povrchu Slnka. V okolí 100 až 200 metrov od miesta, kde udrie blesk do zeme, vznikajú rôzne zranenia v závislosti od vzdialenosti. „Môže to byť bezvedomie, zastavenie dýchania, zastavenie krvného obehu, okamžité zuhoľnatenie. Teplota blesku tiež ohrieva vzduch okolo. Vzduch sa rozpína a je ako tlaková vlna, ktorá môže veľkou silou ľudí hodiť na zem, oproti stromu či oproti múru. Takto vznikajú vnútorné poranenia a zlomeniny,“ opísal odborník.

Úmrtnosť pri zásahu blesku býva 50-percentná, ide teda o každého druhého zasiahnutého bleskom. „Tí, ktorí prežijú zásah blesku, by mali v prvom rade vyhľadať ľudí, ktorí ležia na zemi a nedýchajú, tam treba začať resuscitáciu. Resuscitácia býva často úspešná,“ objasnil.

Dodal, že ďalej by sme zraneným mali poskytovať pomoc podľa naliehavosti a volať záchrannú službu na tiesňovej linke 150 alebo 112.

Rozhovor s odborníkom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok