Voľby v Mexiku: Prvýkrát od vyhlásenia nezávislosti bude na čele krajiny žena. Kto zvíťazí?

2.6.2024 08:29

V Mexiku sa v nedeľu konajú prezidentské, parlamentné a regionálne voľby, ktoré pravdepodobne výrazne ovplyvnia dejiny tejto najväčšej španielsky hovoriacej krajiny. Prvýkrát od vyhlásenia nezávislosti v roku 1821 bude na čele Mexika takmer určite stáť žena.

Kto je favoritom?

Favoritkou je bývalá starostka mexického hlavného mesta Claudia Sheinbaumová, ktorá dlho jasne viedla vo všetkých predvolebných prieskumoch. Jej hlavnou súperkou je podnikateľka a bývalá senátorka Xóchitl Gálvezová, kandidátka koalície hlavných opozičných strán s názvom Sila a srdce pre Mexiko (FCM).

Čo hovoria prieskumy?

Náskok Sheinbaumovej, ktorá je blízkou spojenkyňou ľavicového prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, sa v posledných týždňoch zmenšil, ale stále je dostatočný na to, aby zvíťazila.

Podľa prieskumov by kandidátka vládnucej strany Morena mala získať viac ako 50 % hlasov a Gálvez by mal skončiť druhý s približne 30 %. S veľkým odstupom sa na treťom mieste v prieskumoch umiestnil bývalý poslanec Jorge Álvarez Máynez s približne 10 percentami hlasov.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. marca 2023 o manifestácii na podporu prezidenta.

Druhé kolo sa nekoná

V Mexiku sa druhé kolo volieb nekoná, takže prezidentom sa stane víťaz dnešného hlasovania. Funkcie sa ujme 1. októbra na základe volebnej reformy, López Obrador sa ujal funkcie 1. decembra 2018, ako prvý ľavicový prezident za posledné desaťročia.

A práve pre jeho stále vysokú popularitu, ktorá sa teraz pohybuje okolo 60 %, je kandidát vládnucej strany v prieskumoch favoritom. López Obrador by sa už o ďalší mandát uchádzať nemohol.

Volebné miestnosti sa otvoria o 8:00 miestneho času (16:00 SELČ) a zatvoria sa o 18:00 (14:00 SELČ v pondelok), pričom prvé výsledky sa očakávajú približne o štyri až päť hodín neskôr.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok