Ženy v centre pozornosti, krvavá kampaň v pozadí. Mexičania si budú voliť prezidenta

1.6.2024 11:28

Sto miliónov Mexičanov môže v nedeľu prísť k volebným urnám, aby rozhodli o novom prezidentovi, nových poslancoch a senátoroch či niekoľkých guvernéroch. Podobne ako pred šiestimi rokmi sa tieto voľby označujú za najväčšie v histórii krajiny. Tohtoročné sú však výnimočné tým, že na čele Mexika bude takmer určite prvýkrát stáť žena.

Mexiko: Vo volebných miestnostiach našli hlavy a iné ľudské pozostatky
Foto: TASR/AP

Favoritky sú ženy

Nedeľňajšie prezidentské voľby budú predovšetkým súbojom dvoch žien, ktoré majú výrazný náskok pred tretím kandidátom, 38-ročným bývalým poslancom Jorge Álvarezom Máynezom z menšej strany Občianske hnutie. 

Favoritkou je Claudia Sheinbaumová, bývalá starostka mexického hlavného mesta, ktorá tento mesiac dovŕši šesťdesiatdva rokov a je blízkou spojenkyňou ľavicového prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora. 

V Mexiku sa druhé kolo volieb nekoná a prezidentom sa stane víťaz nedeľňajšieho hlasovania. Funkcie sa ujme 1. októbra, teda od 1. decembra.

Favoritkami sú ženy

Sheinbaumová, absolventka fyziky, už dlho jasne vedie v prieskumoch pred podnikateľkou a bývalou senátorkou Xóchitl Gálvezovou, ktorá kandiduje za opozičnú koalíciu Sila a srdce pre Mexiko (FCM) a ešte pred rokom nebola známou političkou. 

Ďalšou kandidátkou je šesťdesiatjedenročná Gálvezová, ktorá bola do novembra minulého roka päť rokov senátorkou, pochádza z indiánskeho etnika Otomi a hoci pochádza z chudobnej rodiny, dokázala vyštudovať informatiku a stať sa úspešnou podnikateľkou.

Krvavá kampaň

Kampaň poznačila aj kriminalita. Od začiatku registrácie kandidátov v septembri minulého roka bolo v Mexiku zabitých tridsať kandidátov. Gangy sa pred voľbami snažili zastrašiť kandidátov rôznych strán a pretlačiť svojich favoritov na radnice, aby si udržali vplyv v oblasti.

Voľby v Mexiku

Obyvatelia Mexika, ktoré má približne 129 miliónov obyvateľov, v nedeľu obsadia približne 20 000 funkcií, vrátane členov oboch komôr parlamentu (500 poslancov a 128 senátorov), guvernérov ôsmich z 31 štátov mexickej federácie a vedenia hlavného mesta Mexika, ako aj prezidenta.

Volebné miestnosti sa otvoria o 8:00 miestneho času (16:00 SELČ) a zatvoria sa o 18:00 (14:00 SELČ v pondelok), pričom prvé výsledky sa očakávajú približne o štyri až päť hodín neskôr.

Pozrite si archívnu reportáž z 27. februára 2023 o tom, ako sa obyvatelia už dávnejšie obávali o nezávislosť volieb v Mexiku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok