Neďaleko Soulu dopadli balóny s odpadom a výkalmi. KĽDR reaguje netradičným spôsobom

1.6.2024 17:51

Severná Kórea posiela čoraz viac balónov s nákladom odpadkov a exkrementov ponad demilitarizovanú zónu do Južnej Kórey. V sobotu to uviedla juhokórejská armáda.

BALONY-KOREA
Foto: TASR/AP

Pchjongjang už poslal na juh stovky takýchto balónov začiatkom tohto týždňa. Minister obrany Južnej Kórey Šin Won-sik to považuje za "nepredstaviteľne malicherné a podradné správanie".

Reakcia na aktivistov

Severná Kórea takto podľa armády reaguje na aktivistov, ktorí v minulosti pomocou balónov cez hranicu šírili v totalitnom štáte protiseverokórejské letáky.

Juhokórejská armáda požiadala verejnosť, aby sa nedotýkala balónov a ich nákladu a všetky prípady nahlásili úradom. V hlavnom meste Soul posiela magistrát obyvateľom textové upozornenia na letiace neidentifikované predmety, o ktorých sa predpokladá, že ide o balóny zo severu.

Pozrite si archívnu reportáž z 27.5.2024 o pláne KĽDR vypustiť satelit:

Len odpad

Juhokórejské tímy rýchlej chemickej reakcie doteraz zabezpečili trosky z približne 260 severokórejských balónov v rôznych častiach krajiny v noci z utorka na stredu. Armáda uviedla, že niesli rôzne druhy odpadu a exkrementy, ale žiadne nebezpečné (chemické, biologické alebo rádioaktívne) látky.

Severná Kórea je mimoriadne citlivá na akýkoľvek vonkajší pokus podkopať absolútnu kontrolu nad 26 miliónmi obyvateľov krajiny, z ktorých väčšina má obmedzený prístup k zahraničným správam.

V roku 2022 Severná Kórea dokonca naznačila, že balóny z Južnej Kórey spôsobili prepuknutie ochorenia COVID-19 v izolovanej krajine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok