Provokácia z KĽDR? Odpálenie balistických rakiet ohrozuje mier na Kórejskom polostrove

30.5.2024 07:25

Severná Kórea odpálila vo štvrtok skoro ráno niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, informovala vo štvrtok juhokórejská armáda.

KĽDR odpálila dve balistické rakety. Japonsko žiada zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN
Foto: TASR/AP

Zbor náčelníkov štábov ozbrojených síl Južnej Kórey (JSC) podľa agentúry AFP uviedol, že detegoval odpálenie asi desiatich striel, o ktorých predpokladá, že mohli byť balistickými raketami krátkeho doletu.

Vypálené boli do vôd východne od Kórejského polostrova.

Vypálené strely

Strely preleteli približne 350 kilometrov, uviedol JSC a dodal, že špecifiká analyzuje spolu so Spojenými štátmi a Japonskom.

Vypustenie týchto striel označil JSC za provokáciu, ktorá vážne ohrozuje mier a stabilitu na Kórejskom polostrove.

Odpal striel potvrdila aj japonská pobrežná stráž a úrad japonského premiéra, ktoré oznámili, že zisťujú ďalšie informácie.

Vypustenie balónov

V stredu Pchjongjang vyslal smerom do Južnej Kórey vyše 200 balónov s balíkmi rôzneho odpadu - zrejme aj vrátane zvieracích výkalov. KĽDR pritom už počas uplynulého víkendu varovala, že zasype pohraničné oblasti Južnej Kórey "kopami odpadu a špiny" za jej propagandistickú kampaň.

Odpal balistických rakiet sa odohral len niekoľko dní po tom, čo sa posledný pokus Severnej Kórey vyniesť na obežnú dráhu špionážnu družicu skončil v pondelok výbuchom vo vzduchu.

Väčší pokrok

V prejave, ktorý zverejnila oficiálna kórejská centrálna tlačová agentúra v stredu večer, vodca KĽDR Kim Čong-un uviedol, že KĽDR tento neúspech neodradil.

"Je prirodzené, že po neúspechu sa človek naučí viac a dosiahne aj väčší pokrok," povedal Kim v prejave v Akadémii obranných vied.

Pozrite si archívnu reportáž z 27. mája 2024 o tom, ako KĽDR plánuje vypustiť satelit.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok