Malicherné útoky od susedov? Južná Kórea si s KĽDR vymieňa balóny, posielajú si odpadky, výkaly aj hudbu

29.5.2024 10:12 , Aktualizované: 29.5.2024 10:37

Južná Kórea v stredu obvinila svojho severného suseda, že cez spoločnú hranicu vyslal veľké množstvo balónov, ktoré nad juhokórejským územím zhadzovali predmety vrátane odpadkov a výkalov. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Soul čin komunistickej diktatúry odsúdil ako nebezpečný.

balony s odpadkami Južná Kórea
Foto: TASR/AP

Do dnešného dňa juhokórejská armáda odhalila vyše 150 takýchto balónov, pričom niektoré pristáli na zemi, zatiaľ čo iné sú stále vo vzduchu.

Balóny s odpadkami

Na kontrolu a zber predmetov z balónov Soul nasadil špecializované vojenské sily, vrátane jednotky na boj s chemickými a biologickými zbraňami. Úrady obyvateľov varovali, aby sa od zhodených predmetov držali ďalej a v prípade ich nálezu informovali armádu.

Fotografie, ktoré v stredu zverejnila juhokórejská armáda, ukazujú nafúknuté balóny s priviazanými plastovými vakmi. Na ďalších snímkach sú vidieť odpadky rozhádzané okolo balónov či vrecúško s nápisom "exkrement".

balóny Južná Kórea Foto: TASR/AP Na snímke juhokórejského ministerstva obrany balóny obsahujúce odpadky, ktoré pravdepodobne vyslala cez hranice Severná Kórea.

Letáky aj hudba

V nedeľu vydal námestník severokórejského ministra obrany vyhlásenie, v ktorom varoval, že v reakcii na lietanie "špinavých vecí" do KĽDR budú do Južnej Kórey zaslané "hromady odpadkového papiera a špiny".

Narážal tak zrejme na to, že tiež z Južnej Kórey často nad tú Severnú lietajú balóny. Väčšinou ich vysielajú aktivisti a nesú letáčiky kritické k Pchjongjangu, informácie o demokratickej spoločnosti a v niektorých prípadoch aj flash disky s juhokórejskou hudbou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok