KĽDR a Rusko sa netaja, že majú k sebe blízko. Kim dostal od Putina drahý darček, môže ísť o porušenie sankcií

20.2.2024 10:14

Severokórejský vodca Kim Čong-un dostal od ruského prezidenta Vladimira Putina darom auto "na osobné použitie". S odvolaním sa na severokórejské štátne médiá o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej by však mohlo ísť o porušenie sankcií Bezpečnostnej rady OSN, ku ktorým sa Moskva zaviazala. KĽDR a Rusko sa v posledných mesiacoch zbližujú.

GGwd7p6XUAAo1EV.jpg
Foto: X/Daily Mail Online

Známa značka

V Rusku vyrobený automobil prevzali Kimovi spolupracovníci 18. februára. Sestra vodcu komunistickej krajiny Kim Jo-čong potom „zdvorilo tlmočila ruskej strane poďakovanie“ s tým, že tento dar je „jasným dôkazom zvláštnych osobných vzťahov medzi najvyššími predstaviteľmi“, uviedla oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ruskej štátnej tlačovej agentúre RIA povedal, že severokórejský vodca dostal automobil značky Aurus.

Ruská automobilka Aurus Motors bola založená v roku 2018 a zameriava sa na výrobu luxusných vozidiel, v prezidentskej limuzíne tejto značky jazdí aj Putin.

Kim si pri svojej minuloročnej návšteve kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe pozrel limuzínu Aurus Senat a Putin mu ponúkol, aby si vyskúšal jej zadné sedadlo.

Sám Kim dorazil na miesto v limuzíne Maybach, ktorú do Ruska doviezol jeho špeciálny obrnený vlak.

Líder KĽDR je podľa Reuters považovaný za veľkého fanúšika áut a má rozsiahlu kolekciu zahraničných vozidiel, ktoré boli do komunistickej krajiny pravdepodobne prepašované.

Patria do nej aj autá značiek Rolls-Royce, Mercedes alebo Lexus, hoci rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zakazujú vývoz luxusného tovaru do Severnej Kórey.

Pozrite si archívnu reportáž z 21. januára o tom, ako Putin plánuje navštíviť Severnú Kóreu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok