Koniec ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou. KĽDR prijala ďalšie rozhodnutie, ktoré postupne zhoršuje vzájomné vzťahy

8.2.2024 07:16

Severokórejský parlament sa vyslovil za zrušenie všetkých dohôd na podporu ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou. S odvolaním sa na severokórejskú štátnu agentúru KCNA to napísala agentúra Reuters, podľa ktorej sa tak naďalej prudko zhoršujú vzťahy medzi oboma štátmi. Reuters tiež informoval o správe pre OSN, podľa ktorej KĽDR v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady pokračuje v rozvoji svojich jadrových zbraní.

Kybernetické útoky

„(Severná Kórea) ďalej vyvíjala jadrové zbrane a vyrábala štiepne jadrové materiály,“ konštatuje správa odborníkov predkladaná OSN každý polrok.

KĽDR podľa nej pokračovala v odpaľovaní balistických rakiet, na obežnú dráhu vyslala satelit a svoj arzenál rozšírila o taktickú jadrovú ponorku.

Časť svojho zbrojného programu podľa správy zrejme komunistická krajina financuje z kybernetických útokov.

Pozorovatelia píšu o 58 útokoch na spoločnosti spojené s kryptomenami v rokoch 2017 až 2023 v hodnote približne troch miliárd dolárov, z ktorých je podozrivá Severná Kórea.

Odpovedal aj Soul

Krok severokórejského parlamentu je ďalším z radu podobných z posledných mesiacov. V januári komunistická krajina zrušila vládne úrady, ktoré mali na starosti vzťahy s Južnou Kóreou, vrátane záležitostí zjednocovania a medzikórejského turistického ruchu.

Severokórejský líder Kim Čong-un vtedy v parlamente vyhlásil, že pre KĽDR už naďalej nie je možné usilovať sa o zmierenie a mierové znovuzjednotenie s Južnou Kóreou. Vyzval na prerušenie všetkej komunikácie medzi oboma Kóreami a tiež na prijatie ústavného dodatku, ktorý by Južnú Kóreu označil za striktne oddelenú krajinu a nepriateľa číslo jeden.

Soul zase koncom minulého roka v reakcii na to, že KĽDR vypustila špionážnu družicu, pozastavil platnosť vojenskej dohody, ktorej cieľom bolo zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Pchjongjang ju potom tiež pozastavil a uviedol, že na hranicu s južným susedom vyšle silnejšiu armádu a nové zbrane.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok