Smeruje Hlas k Smeru? Politológa sme sa pýtali, akým lídrom bude Šutaj Eštok po Pellegrinim

1.6.2024 17:04

Peter Pellegrini odchádza do prezidentského paláca, miesto predsedu jeho strany zajal Matúš Šutaj Eštok. Aký bude Hlas po výmene stráží? Pýtali sme sa politológ Miroslava Řádeka.

Šutaj Eštok Pellegrini
Foto: TASR/František Iván
Matúš Šutaj Eštok a Peter Pellegrini na sneme strany Hlas v Košiciach

Aký bude "nový" Hlas?

Už v príhovore nového lídra Hlasu zaznelo, aká bude budúcnosť strany. "Sám povedal, že bude mať na pamäti akýsi politický odkaz zakladajúceho predsedu a nastávajúceho prezidenta Petra Pellegriniho. Ale súčasne hneď v ďalšej vete naznačil, že predsa len do budúcnosti strany bude chcieť vniesť vlastný politický štýl," okomentoval Řádek.

Hlas už podľa neho nebude takou politickou stranou, ako ju zakladal Pellegrini, ale bude to oveľa "razantnejší" Hlas a oveľa viac "náležite znejúci" k svojim koaličným partnerom aj verejnosti.

Anketa

Myslíte si, že Matúš Šutaj Eštok bude razantnejším predsedom Hlasu ako Peter Pellegrini?

určite áno
- %
určite nie
- %
neviem sa vyjadriť
- %
Celkovo hlasov: 1552

Zbližovanie sa so Smerom

Pellegrini bol najvýraznejšou tvárou strany a viacerí komentátori predpovedali, že bez neho sa strana navráti k Smeru. Politológ si myslí, že majú pravdu. "Pokiaľ nastane v nasledujúcich mesiacoch akýsi približovací proces so stranou Smer, tak najideálnejší kandidát, ktorý ho môže úspešne nejakým spôsobom napredovať, je práve Matúš Šutaj Eštok," zhodnotil.

Pripomenul, že ostatní predstavitelia strany sa pri jej zakladaní od Smeru dištancovali a naozaj sa im v prvých mesiacoch dalo veriť, že chcú budovať inú sociálnu demokraciu, než akou bol Smer. "Takže áno, zvolenie Matúša Šutaja Eštoka z môjho pohľadu dáva akúsi zelenú na perspektívne približovanie, či už v podobe zlučovania alebo akejsi volebnej koalície do nasledujúcich mesiacov so stranou Smer," myslí si Řádek.

Líši sa Hlas od partnerov?

Hlas bol kedysi proeurópsky, no aj v sobotu na sneme zazneli kritické hlasy voči "diktátu Bruselu", čo politológa pobavilo. "Keď počujem nielen pri predstaviteľoch strany Hlas, ale aj iných stranách, že nejaký kandidát do Európskeho parlamentu chce hájiť národné záujmy, tak chápem, že toto velí imperatív politického marketingu, ale realita európskej politiky je troška iná," uviedol a vysvetlil, že v Bruseli sa "nepretláčajú" národné záujmy, ale hľadajú celoeurópske riešenia.

Pozrite si prvú tlačovú konferenciu nového lídra Hlasu po sneme v Košiciach.

Pellegrini pri zakladaní strany hovoril o tom, že Hlas má ambíciu byť európskou sociálnou demokraciou, čo znamená, že má dávať menší dôraz na akési národné témy.

"No svet politiky sa počas pandémie a vojny na Ukrajine zmenil, tomuto sa prispôsobil aj Hlas. To je všetko v poriadku, no potom to otvára otázku - v čom sa teda líši Hlas v porovnaní s ostatnými partnermi, s ktorými tvorí vládu," pýta sa odborník.

Hlas však podľa neho bude Pellegriniho potrebovať ešte stále ako svoju najvýznamnejšiu politickú tvár. Taktiež si myslí, že strana bude naďalej bojovať o post predsedu parlamentu, ktorý podľa koaličnej zmluvy patrí práve jej.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Miroslavom Řádekom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok