FOTO: Pellegrini sa vzdal predsedníckej stoličky, oznámili nového lídra. Hlas mal snem s prísnymi opatreniami

1.6.2024 08:34 , Aktualizované: 1.6.2024 22:37

Hlas-SD má štvrtý pracovný snem v Košiciach, ktorý si zvolil nového lídra. Je ním Matúš Šutaj Eštok. Dosluhujúci predseda Hlasu-SD a novozvolený prezident SR Peter Pellegrini sa vzdal predsedníckej stoličky a pozastavil si členstvo v strane. Hlas mu udelili funkciu zakladajúceho predsedu strany.

Prísne opatrenia

Snem sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Novinári musia absolvovať kontrolu a kontrolujú im tašky. Členovia Hlasu sú od nich oddelení, všetci čakali v postavených stanoch.

Pozrite si živý vstup redaktorky Kataríny Cimborovej o začiatku snemu strany Hlas.

Pracovný snem

"Na štvrtý pracovný snem strany je pozvaných tisíc delegátov," priblížila pred snemom hovorkyňa strany.

Za podpredsedov strany zvolili delegáti na sneme ministrov Denisu Sakovú, Richarda Rašiho, Erika Tomáša, Zuzanu Dolinkovú. Novým podpredsedom sa stal aj minister školstva Tomáš Drucker.

Pellegrini vystúpil s dlhým príhovorom. "Nikdy neprestanem byť sociálnym demokratom a presadzovať hodnoty sociálnej demokracie vo svojom politickom živote," povedal.

Pellegrini sa symbolicky lúčil

Zdôraznil, že voľba nového predsedu, ktorá Hlas-SD čaká, je dôležitý krok v jej živote. Novému predsedovi zanechal úlohu získať viac voličov z mladšieho spektra. Strane želá, aby prežila svojho zakladateľa a generáciu stojacu pri jej zrode.

Novému predsedovi Hlasu-SD adresoval prosbu, aby pre plány strany získal aj viac voličov a sympatizantov v mladšom či strednom veku, no nezabúdal ani na staršiu generáciu. "Ale zabojujme aj tam, kde zatiaľ chýbajúcu skúsenosť nahrádza mladícka dravosť a energia, pretože to je sila, ktorá raz bude v krajine dominantná," vyhlásil.

Pozrite si celý prejav Petra Pellegriniho.

Šutaj Eštok to berie ako česť

Hlas-SD by mohol zohrať hlavnú úlohu v snahe o ozdravenie Slovenska. Ak budeme spoločnosť živiť konfliktom, výsledkom bude konflikt. Vyhlásil novozvolený predseda strany v príhovore.

Poďakoval sa za zvolenie do funkcie. Poukázal na výzvy, pred ktorými stoja. Deklaroval zámer udržať stabilitu v strane aj koalícii. Zopakoval, že Hlas-SD trvá na obsadení postu predsedu Národnej rady SR po zvolení Petra Pellegriniho za prezidenta.

"Ak na chvíľu odložíme nabok politické hodnoty, vyvstanú do popredia tie ľudské. A tie nám hovoria veľmi jednoducho: robme v živote, v politike vždy len to, čo je správne," apeloval Šutaj Eštok v súvislosti s aktuálnou situáciou. Pokoj podľa jeho slov neznamená prestať bojovať za to, čo je správne. "Žijeme ťažké časy, ale tie nás, paradoxne, môžu aj posilniť."

Pozrite si celý príhovor Matúša Šutaja Eštoka.

Pellegriniho favorit

Predsedníctvo Hlasu-SD ešte pred snemom jednomyseľne odporučilo zvoliť za nového predsedu súčasného generálneho manažéra strany a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka.

Pellegrini v príhovorom pred jeho zvolením pripomenul, že odporúča za predsedu zvoliť ministra Šutaja Eštoka, ktorý podľa neho predstavuje novú generáciu politikov. Je presvedčený, že spolu s podpredsedami dokáže vytvoriť funkčný, zodpovedný a akcieschopný tím, ktorý Hlasu-SD zabezpečí nielen politické prežitie, ale aj sľubnú a výraznú politickú budúcnosť.

Na post predsedu Národnej rady SR podporuje ministra investícií Richarda Rašiho. Šutaj Eštok v príhovore potvrdil, že Hlas bude naďalej trvať na tom, že strane patrí post predsedu parlamentu. Predsedníctvo zároveň navrhlo doplniť vedenie strany o piateho podpredsedu, za ktorého odporučilo ministra školstva Tomáša Druckera.

Hlas-SD zároveň odsúhlasil zmenu stanov. Pellegrinimu má ostať pozícia zakladajúceho predsedu. Podľa slov Šutaja Eštoka mu má zmena ponechať určité kompetencie, ktoré môže vykonávať v súlade so zákonom.

"Aby sme nestratili cestu a aby sme mali niekoho, na koho sa vieme obrátiť a kto nám aj v ťažkých časoch pomôže," uviedol nový predseda Hlasu-SD.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok