Dvestotisíc mužov do zbrane. V poľskej štátnej agentúre sa objavila falošná správa o mobilizácii

31.5.2024 22:53

V poľskej štátnej tlačovej agentúre PAP vyšla falošná správa, že poľský premiér sa chystá vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu a odoslať vojsko na Ukrajinu. Agentúra vzápätí správu stornovala a uistila, že nie je jej autorom.

heker - hacker - kyberneticka bezpečnosť - it
Foto: Profimedia (ilustračný záber)

Destabilizácia v predvečer eurovolieb

Vicepremiér a minister digitalizácie Krzysztof Gawkowski uviedol, že podľa všetkého išlo o kybernetický útok a plánovanú dezinformáciu. Hovorca ministra, ktorý má na starosti poľské spravodajské služby, hovorí o ruskom kybernetickom útoku.

Podľa premiéra Donalda Tuska ďalší veľmi nebezpečný hackerský útok odhaľuje ruskú stratégiu destabilizácie v predvečer volieb do Európskeho parlamentu.

"Správa PAP o čiastočnej mobilizácii je nepravdivá. Zahájili sme naliehavé vyšetrovanie záležitosti. Všetko nasvedčuje kybernetickému útoku a naplánovanej dezinformácii! O ďalších zisteniach budeme informovať," napísal na sieti X minister Gawkowski.

Správu stornovali, no očiam médií neunikla

"Kvôli pravdepodobne ruskému kybernetickému útoku na PAP a zverejneniu dezinformujúcej správy o údajnej mobilizácii v Poľsku podnikla Agentúra vnútornej bezpečnosti (ABW) v spolupráci s ministerstvom digitalizácie okamžité opatrenia," uviedol hovorca Jacek Dobrzyński.

Vo falošnej správe sa tvrdilo, že premiér Tusk vyhlási 1. júla čiastočnú mobilizáciu. Do vojska bude povolaných 200 000 Poliakov, bývalých vojakov i civilistov, a všetci budú poslaní na Ukrajinu.

PAP síce správu stornoval, ale medzitým sa objavila na mnohých internetových serveroch, napríklad aj na webe verejnoprávneho rozhlasu v meste Opole, napísal na svojom webe denník Gazeta Wyborcza.

Denník dodal, že správu nezverejnil žiadny z redaktorov a redaktoriek PAP ani nešlo o podivný žart, ale správa vyšla v dôsledku prelomenia systému PAP, a to opakovane.

Agentúra ju zakaždým - teda dvakrát - stornovala a neskôr spravodajské služby informovali na sociálnych sieťach o pravdepodobnom kybernetickom útoku. "Údajné komuniké PAP týkajúce sa mobilizácie nie je pravdivé. Spravodajské služby incident vyšetrujú," napísal šéf premiérovej kancelárie Jan Grabiec.

Zatiaľ sa nevie, kto je autorom správy ani ako sa dostala na servery PAP, dodal denník.

Dezinformácia s chybou

Úrad národnej bezpečnosti, ktorý pôsobí pri prezidentskej kancelárii, upozornil, že dezinformácia obsahovala vecnú chybu, a to dosť možno úmyselne: v Poľsku totiž mobilizáciu nevyhlasuje predseda vlády, ale podľa ústavy tak robí prezident. "Som v kontakte s vládou a to je zlá správa pre Rusko: v takých veciach nemožno Poľsko rozoštvať," uviedol šéf úradu Jacek Siewiera podľa serveru Interia.pl.

Šéf opozície Jaroslaw Kaczyński sa pred novinármi vyjadril, že falošná správa zrejme bola dielom skupín nepriateľských Poľsku, najpravdepodobnejšie ruských či bieloruských. Cieľom bolo podľa neho najskôr zastrašovanie.

"Ruské hackerské útoky silnejú, podobne ako tlak na našu východnú hranicu, a preto musíme systematicky v každej oblasti dbať o našu bezpečnosť. Nepriateľom sa nepodarí destabilizovať náš štát," uviedol minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz.

Incident podľa portálu Interia.pl vyvolal príliv komentárov od poľských politikov, predovšetkým od kandidátov do Európskeho parlamentu. Nechýbala ani kritika terajšej vlády zo strany opozície, že ide o dôsledok prevzatia verejnoprávnych médií a štátnej agentúry terajšou Tuskovou vládou.

Pozrite si archívnu reportáž z 21. mája 2024 o tom, ako Poliaci zadržali podozrivých zo sabotáže.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok