Ani Poľsko nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. Minister Sikorski chce, nech si Putin láme hlavu

28.5.2024 09:37

Poľsko by podľa ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského nemalo vylúčiť vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu. Šéf poľskej diplomacie to povedal v rozhovore, ktorý zverejnili médiá. Sikorski nespresnil, akú úlohu by poľskí vojaci na Ukrajine mali zastávať, píše Reuters. Spojenci zo Severoatlantickej aliancie krajine napadnutej Ruskom dodávajú zbrane a finančnú pomoc, vyslanie vojakov sa ale zdržiava.

sikorski
Foto: TASR/AP

Ďalší po Macronovi

Na otázku, či je Poľsko pripravené vyslať vojakov na Ukrajinu, Sikorski reagoval: "Nemali by sme to vylúčiť. Nech si Putin láme hlavu nad našimi zámermi." Rozhovor s ministrom zverejnil poľský denník Gazeta Wyborcza, taliansky denník La Repubblica a španielsky El País.

Tému vyslania vojakov na Ukrajinu otvoril už skôr francúzsky prezident Emmanuel Macron na parížskej konferencii 26. februára. Podobne ako teraz Sikorski vtedy uviedol, že vyslanie západných vojakov na Ukrajinu by sa nemalo vylúčiť.

Paríž neskôr Macronove výroky spresnil s tým, že francúzski vojaci by na Ukrajine nebojovali, ale iba pomáhali so špecifickými úlohami. Európske štáty a NATO sa podľa nemeckého kancelára Olafa Scholze na parížskej konferencii zhodli, že na Ukrajinu vojakov nevyužijú.

Podpis dohody

Sikorski sám predtým označil prítomnosť vojakov aliancie na Ukrajine za "nemysliteľnú".

V pondelok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj oznámil podpis dohody, ktorá francúzskym vojenským inštruktorom umožní navštevovať výcvikové centrá na Ukrajine.

Ukrajinské ministerstvo obrany neskôr spresnilo, že vyslanie francúzskych vojenských inštruktorov "je stále predmetom rokovaní". Západné krajiny s výcvikom ukrajinských vojakov už pomáhajú, avšak len na svojom území.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok