Správanie rodiča prekročilo všetky čiary. Bránik pre ta3 vysvetlil, prečo nebol ohrozený Pellegrini, ale osoby v aute

31.5.2024 13:03 , Aktualizované: 31.5.2024 16:04

Za krátky čas už druhý čin mimoriadneho ohrozenia. Tentoraz išlo o novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Pred miestom, kde býva, sa objavilo auto, z jeho okna zamaskované dieťa mierilo na dom zbraňou. Muža za volantom už polícia zadržala. Viac nám o tom povedal bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Rodič s dieťaťom v aute riskuje jeho vážne ohrozenie, keď ho nechá v kukle a so zbraňou v ruke mieriť z okna auta.

"Ľudsky je to ťažko pochopiteľné. Neviem si celkom predstaviť, aký príčetný rodič dokáže toto považovať za žart," povedal Bránik.

Čo by sa mohlo stať?

Takéto správanie v obydlí, kde žije najvyšší ústavný činiteľ SR, podľa analytika prekročilo všetky čiary príčetnosti. "To, že v tejto chvíli nečelíme situácii, kde je ťažko ranené, alebo usmrtené dieťa a zároveň aj vodič vozidla, je možno aj otázka náhody," zdôraznil s tým, že príslušníci ochrany by mali veľmi krátky čas na vyhodnotenie situácie.

V momente, keď by sa ozval signál, tak by museli konať a nebrali by ohľad na to, či hrozba skutočne je, alebo nie je. 

"Vieme, že ak niekto pri obyčajnej lúpeži použije maketu zbrane, tak sa to považuje za konanie, ako by to reálne zbraň bola," tvrdí analytik s tým, že by to platilo iba v tom prípade, pokiaľ by dokázala vzbudiť strach voči komu bola smerovaná. 

Bola to reálna hrozba?

Reálna hrozba to síce nebola pre chránenú osobu, ale bola to hrozba pre osoby, ktoré sa nachádzali v aute.

"Rovnako to bola hrozba aj pre zasahujúcich príslušníkov na ochranu verejných činiteľov, pretože boli vystavení náročnej situácii. Niekoľko sekúnd ich delilo od toho, že by zranili dieťa a osobu, ktorí nemali v úmysle útočiť na novozvoleného prezidenta," poznamenal.

Politický slovník

Opoziční aj koaliční politici vytvorili pre páchateľa pomenovanie s názvom "šialenec".

"Ja by som s takým pomenovaním bol opatrný, pretože takéto slová sú veľmi expresívne, ale v prípade, že by išlo o konanie šialenca, tak by išlo o osobu, ktorá by nebola stíhateľná," zdôraznil analytik s tým, aby sa politický slovník vo vzťahu k ľuďom tohto typu zmiernil. Môže sa to výrazným spôsobom otočiť v neprospech obete útoku a zhoršiť situáciu. 

Celé vyjadrenie bezpečnostného analytika si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok