VIDEO: Na dom Pellegriniho mierilo atrapou zbrane dieťa s kuklou na hlave. Policajti to mohli považovať za hrozbu, upozorňuje Šutaj Eštok

31.5.2024 10:03 , Aktualizované: 31.5.2024 13:18

Pred domom budúceho prezidenta Petra Pellegriniho vo štvrtok kamery zachytili biele BMW, v ktorom sa viezli dve osoby. Tá na zadnom sedadle atrapou zbrane mierila von z okna priamo na dom novej hlavy štátu. Ako prvý o tom informoval portál denníka Plus JEDEN DEŇ a potom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na tlačovej konferencii.

Pellegrini dom zbraň dieťa
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Situácia sa mohla skončiť tragédiou

Video niekto poslal do redakcie denníka Plus JEDEN DEŇ. V aute sa viezli dve osoby mužského pohlavia a tá, ktorá mierila na dom novozvoleného prezidenta, sedel na zadnom sedadle. Podľa ministra išlo o dieťa a na prednom sedadle sedel jeho otec.

Policajný prezident Ľubomír Solík uviedol, že otec so synom bývajú neďaleko domu v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa, kde býva aj Pellegrini. Chlapec má šesť rokov, takže nie je možné ho trestne stíhať.

dieťa zbraň Pellegrini dom Foto: TASR/Jaroslav Novák Dieťa s atrapou zbrane

Šutaj Eštok použil kamerové zábery na tlačovej konferencii. Hovorí, že je jedno, či ide o skutočnú zbraň, alebo iba atrapu, situácia je vážna a dva týždne po atentáte na premiéra Roberta Fica nie je čas na vtipkovanie. Tento skutok už rieši polícia.

"Tu ste videli, čo si niektorí ľudia myslia, že je zábavné," povedal. Policajti to podľa neho mohli považovať za hrozbu a mohlo sa to skončiť tragicky. "Mohlo sa pokojne stať, že otvorené okno a zbraň v okne vyhodnotia policajti ako bezpečnostnú hrozbu a pri jednom zlom pohybe človeka, ktorý si nasadí kuklu či zbraň alebo atrapu, sa situácia mohla skončiť tragicky," vysvetlil.

"Akákoľvek podobná akcia znamená risk vlastného života, a to kvôli nejakej hre. Nechcem si domýšľať, čo by sa udialo, ak by sa táto situácia riešila tak, že by bezpečnostné zložky zareagovali," doplnil. Pýtal sa, či je niekto schopný a ochotný ohrozovať život vlastného dieťaťa.

Pozrite si, čo o tomto skutku povedal minister.

Žiadna fikcia, ale realita

"Nedokázal som uveriť vlastným očiam," komentoval minister. Auto prešlo po ceste pred domom krátko po 16:00 h. "Niekedy strácam slová. Na prednom sedadle sedí otec dieťaťa," dodal.

Bezpečnostné opatrenia sú po atentáte zvýšené na maximum. Takmer všetci policajti aj ochrankári sú v uliciach a podľa Šutaja Eštoka vedia, že útok na ústavného činiteľa nebol fikciou, ale realitou. "Nie je to hra, to sa stalo, je to realita," dodal.

Minister opätovne vyzval na zmiernenie napätia a sebareflexiu všetkých, ktorí formujú verejnú mienku. Odmietol tiež schvaľovanie trestného činu či nenávistné prejavy na sociálnych sieťach. Momentálne polícia rieši vyše 50 prípadov. Tvrdý postup avizuje aj naďalej.

Polícia reaguje

Policajti bratislavského krajského riaditeľstva v súčasnosti vykonávajú ďalšie úkony na zistenie všetkých okolností, za ktorých k danej udalosti došlo.

"Príslušníci ochrany ústavných činiteľov spozorovali včera (30. 5.) po 16.00 h počas zabezpečovania určeného objektu v mestskej časti Bratislava - Vrakuňa prichádzajúce osobné motorové vozidlo, v ktorom sa nachádzala okrem vodiča na zadných sedadlách neznáma osoba s kuklou na hlave držiaca z diaľky neidentifikovateľný predmet. Vykonanými úkonmi bolo zistené, že ide o maloletého syna vodiča vozidla, ktorý mal v rukách detskú hračku z platu v tvare pištole," opísali udalosť na sociálnej sieti.

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok