Z výjazdového rokovania sa stal boj o život. Pozrite si prehľad kľúčových udalostí od atentátu na premiéra

31.5.2024 00:00

Na premiéra Roberta Fica bol 15. mája v Handlovej spáchaný atentát. Útočníkom bol 71-ročný Juraj Cintula. Následne sa začal premiérov boj o život. Jeho zdravotný stav sa však postupne zlepšoval a vo štvrtok ho z banskobystrickej nemocnice previezli do domácej starostlivosti.

Robert Fico atentát
Foto: Profimedia/ČTK

↓Pozrite si prehľad kľúčových udalostí od atentátu na premiéra.↓

15. mája - Na premiéra Roberta Fica bol okolo 14.40 h spáchaný atentát strelnou zbraňou, keď po výjazdovom zasadnutí vlády v meste Handlová vyšiel na námestie medzi občanmi. Útočníka, 71-ročného dôchodcu a spisovateľa Juraja Cintulu, ktorý z pištole ČZ 75 vystrelil celkom päť rán, bezpečnostné zložky bezprostredne po streľbe zadržali.

Premiér bol prevezený do nemocnice v Banskej Bystrici, kde absolvoval päťhodinovú operáciu, pri ktorej bol jeho stav označovaný za kritický. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ihneď po útoku vyhlásil, že išlo o politicky motivovaný atentát. Útok odsúdili poprední slovenskí i svetoví politici.

16. mája - Útočník bol obvinený z pokusu o úkladnú vraždu, hrozí mu až doživotné väzenie. Cintula podľa televízie Markíza povedal, že je hrdý na to, čo urobil.

17. mája - Premiér prekonal ďalší dvojhodinový zákrok, lekári mu odobrali odumreté tkanivo zo strelných zranení.

19. mája - Oznámili, že premiér je mimo ohrozenia života, jeho stav je stabilizovaný, ale naďalej vážny, Premiér bol pri vedomí a komunikoval. Bezpečnostné zložky uviedli, že pri vyšetrovaní atentátu pracujú aj s verziou, že útočník nekonal úplne sám.

21. mája - NR SR hlasmi všetkých prítomných poslancov v uznesení atentát na premiéra odsúdila. V dokumente, ktorý navrhli zástupcovia vládnej koalície, parlament tiež vyzval strany a hnutia, ale tiež médiá a mimovládne organizácie, aby nešírili nenávisť.

23. mája - Atentátnik tvrdil, že premiéra nechcel zabiť. Na útok sa pripravoval a Ficovi sa za neho ospravedlnil. Vyplýva to zo súdneho rozhodnutia o väzobnom stíhaní útočníka.

Svoj čin zdôvodnil tým, že nesúhlasí s politikou terajšej vlády. Nemocnica v Banskej Bystrici uviedla, že premiérov zdravotný stav je naďalej vážny, ale stabilizovaný.

26. mája - Nemocnica v Banskej Bystrici informovala, že vývoj zdravotného stavu premiéra Fica zodpovedá očakávaniam lekárov.

28. mája - Zdravotný stav premiéra Fica sa naďalej pomaly zlepšuje, informoval úrad slovenskej vlády. Šéf premiérových poradcov Erik Kaliňák podľa portálu Postoj.sk na mítingu na v Kysuckom Novom Meste povedal, že premiér mal prestrelené tenké črevo na piatich miestach.

29. mája - Minister obrany Robert Kaliňák povedal, že premiér utrpel štyri strelné zranenia, má zranenú brušnú dutinu a časť pohybového ústrojenstva, ktoré bolo "narušené" rovnako ako tráviaci trakt.

Podľa neho sú jeho ruka a noha už "celkom v pohode" a pacient prijíma jedlo. Minister tiež povedal, že sa premiér začína dostávať do fázy, v ktorej by sa mohla naplno rozbehnúť rekonvalescencia.

30. mája - Premiéra previezli z nemocnice v Banskej Bystrici do jeho bytu v Bratislave, kde sa bude ďalej zotavovať zo strelných zranení po útoku atentátnika z polovice tohto mesiaca.

Pozrite si archívnu reportáž z 16. mája 2024 o tom, ako správa o atentáte na premiéra obletela svet.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok