Poslanci po prestávke znova rokovali. Parlament prijal uznesenie k atentátu na premiéra Roberta Fica

ta3/Veronika Pancuráková/Veronika Cepková/TASR
21.5.2024 10:22 , Aktualizované: 21.5.2024 15:08

Poslanci po prestávke pokračujú v rokovaní. Najprv však zasadne poslanecké grémium, ktoré určí program schôdze. Keď ju minulý týždeň prerušil atentát na premiéra, riešil parlament zánik RTVS.

Pozrite si živý vstup redaktorky Veroniky Pancurákovej hneď po prijatí uznesenia:

Návrh uznesenia

V úvode rokovania zaznela štátna hymna a s prejavom vystúpil podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu. Poslanci majú rokovať o návrhu uznesenia, ktorým chce koalícia odsúdiť útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Návrh uznesenia bol prvým bodom utorkového programu poslancov. O uznesení hlasovali ihneď po jeho prerokovaní. Poslanci budú na aktuálnej schôdzi rokovať do 20.00 h, teda o hodinu dlhšie ako zvyčajne. Obedná prestávka bude skrátená na hodinu, a to od 13.00 h do 14.00 h.

Program poslancov

Poslanci majú na programe aktuálnej schôdze ešte niekoľko bodov. Rokovať majú okrem iného aj o vládnych návrhoch, napríklad o novele zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Na stole majú poslanci aj návrhy z dielne envirorezortu, ktorými sa má uľahčiť regulácia medveďov. Parlament prerušil minulý týždeň rokovanie počas mimoriadnej schôdze, ktorá sa týkala legislatívnych zmien v RTVS.

Jednohlasné schválenie

Všetkých 130 prítomných poslancov hlasovalo za prijatie uznesenia aj s doplňujúcim návrhom Tibora Gašpara, aby bolo uznesenie doplnené o ústavných činiteľov a verejne činné osoby, na tomto doplnení sa zhodli všetky parlamentné strany.

Vyjadrenie z KDH

Uznesenie Národnej rady o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bolo prijaté všeobecným kompromisom. Uviedol to predseda opozičného KDH Milan Majerský. Jeho hnutie žiadalo, aby text obsahoval aj potrebu ochrany všetkých ústavných činiteľov a verejne činných osôb. Zároveň zdôraznil, že aj každý jeden obyvateľ sa musí cítiť v krajine bezpečne.

KDH prijme akúkoľvek ponuku na signál zmierenia či symbol spojenectva v reakcii na útok. "Budeme podporovať všetky kroky, ktoré budú sledovať k porozumeniu v tejto spoločnosti," povedal šéf hnutia novinárom.

Pozrite si živý vstup redaktorky Pancurákovej:

Vyjadrenie SaS

Predseda SaS Branislav Gröhling ocenil, že sa v Národnej rade dohodla koalícia s opozíciou na prijatí uznesenia, ktorým poslanci odsúdili atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Vyzdvihol aj ochotu koalície dohodnúť sa na pozmeňujúcom návrhu. Diskusia na poslaneckom grémiu v utorok ráno bola podľa jeho slov pokojná, zaznieť mali aj slová vzájomného ospravedlnenia. Verí, že je to krok k novej politickej kultúre.

Vyjadrenie PS

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) ocenilo jednomyseľné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v parlamente. Považuje to za prvý malý krok k nastoleniu lepšej politickej kultúry. Uviedol to podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder hnutia Michal Šimečka.

"Verím, že jednomyseľné prijatie uznesenia pomôže tomu, aby aktuálna schôdza NR SR, ale aj všetky ďalšie, prebehla v civilnej, korektnej a vecnej atmosfére," poznamenal na utorkovej tlačovej konferencii.

Vyjadrenie hlavy štátu

Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila prijatie uznesenia. "Poslankyne a poslanci prijatím tohto uznesenia urobili potrebný a dôležitý krok k upokojeniu spoločenskej atmosféry. Oceňujem, že prijatie uznesenia podporili všetci prítomní poslanci," uviedla. Dodala, že je potrebné pokračovať v takýchto krokoch aj naďalej.

Reprezentant národniarov

Predseda koaličnej SNS Andrej Danko ocenil, že Národná rada prijala jednohlasne uznesenie o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Zároveň informoval, že na poslaneckom grémiu sa aj v mene svojej strany ospravedlnil za emócie, ktoré nimi lomcovali tesne po útoku na Fica. SNS má podľa jeho slov prísť s návrhmi v oblasti médií a lepšieho prehľadu v diskusných fórach a online platformách.

Líder hnutia Slovensko

Igor Matovič praje politikom, aby zadosťučinili uzneseniu Národnej rady k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ukázali, že chcú byť slušní. Ocenil jeho prijatie všetkými poslancami, hovorí o reparáte po neúspechu so zvolaním okrúhleho stola všetkých parlamentných strán.

"Bol by som veľmi rád, aby si všetci zúčastnení politici vstúpili do svedomia a aby NR SR odteraz bola tým, čím by mala byť, piedestálom, výkladnou skriňou politiky," uviedol Matovič.

Prečítajte si celé znenie prijatého návrhu uznesenia k atentátu:

Uznesenie Národnej rady k atentátu na premiéra

1. So zdesením a hlbokým znepokojením prijala správu o atentáte na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov a zaslúži si to najostrejšie odsúdenie.

2. Principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR.

3. Vyzýva všetky politické subjekty na Slovensku, ako aj médiá a mimovládny sektor, aby rešpektovali výsledky demokratických volieb a nešírili nenávisť voči legitímnej

demokratickej vláde Slovenskej republiky, pretože výsledkom môžu byť aj takéto nenávistné trestné činy.

4. Apeluje na všetky politické subjekty, ako aj na médiá a mimovládny sektor, aby zmierňovali napätie v spoločnosti, prestali s nenávistnou rétorikou a prispeli k spoločenskému zmieru, stabilite a pokoju na Slovensku.

5. Zdôrazňuje, že ľudia nesmú byť terčom nenávisti kvôli svojim politickým názorom, pretože pluralita, diverzita a rešpekt k inému názoru sú základom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti.

6. Konštatuje, že úloha zodpovedných a kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľná, ale ich práca musí byť založená na faktoch a nie na šírení nenávisti.

7. Povzbudzuje vládu SR k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré do budúcnosti zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov Slovenskej republiky.

8. Želá predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi skoré uzdravenie, ako aj čo najskorší návrat do výkonu jeho ústavnej funkcie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok