Politický názor nemôže byť vyjadrený zbraňou, tvrdí Šutaj Eštok. Posvieti si na internetových "majstrov sveta"

31.5.2024 11:08 , Aktualizované: 31.5.2024 16:04

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na tlačovej konferencii opätovne vyzval na zmiernenie napätia a sebareflexiu všetkých, ktorí formujú verejnú mienku po atentáte na premiéra. Odmietol tiež schvaľovanie trestného činu či nenávistné prejavy na sociálnych sieťach. Momentálne polícia rieši vyše 50 prípadov. Tvrdý postup avizuje aj naďalej.

Atentát na premiéra

Na premiéra Roberta Fica bol 15. mája v Handlovej spáchaný atentát. Útočníkom bol 71-ročný Juraj Cintula. 

"Slovensko zažilo šok, pretože aj najväčšie krízy sa dokázali vyriešiť vo volebných miestnostiach a prvýkrát sa niekto rozhodol, že použije zbraň a prejaví tak politický názor," upozornil Šutaj Eštok. 

Ako povedal, chýbalo niekoľko centimetrov a premiér by už "dnes nemusel byť medzi nami". Atentát nazval odporným činom, ktorý otvoril otázku ochrany ústavných činiteľov. "Nezamieňajme si príčinu s dôsledkom a následkom. Nie je a nemôže byť príčinou strelca to, či predseda vlády je, alebo nie je najchránenejšou osobou," upozorňuje.

Šutaj Eštok ako minister vnútra vie, aké budú jeho nasledovné kroky. Chce urobiť všetko pre to, aby bol atentát riadne vyšetrený.

Aké sú jeho kroky:

  • Vyšetriť postup bezpečnostných zložiek pred aj po atentáte.
  • Postarať sa o zvýšenú bezpečnosť a ochranu všetkých rizikových skupín, akými sú ústavní činitelia, predstavitelia opozície, koalície, médiá a štátne inštitúcie.

O ďalších opatreniach bude aj naďalej informovať.

Nenávisť na internete

Šutaj Eštok pripomenul, že viackrát apelovali na to, aby "všetci tí, ktorí aktívne formujú verejnú mienku, skoncovali so šírením nenávisti."

Najhoršie sú na tom sociálne siete. Minister vnútra poukázal na fakt, že príspevky, ktoré sa bežne publikujú napríklad na Facebooku, sa stávajú verejnými.

"Boli to desiatky statusov, plné nenávisti, zloby a klamstiev. Budeme nekompromisní a budeme tvrdo postupovať aj naďalej, budeme robiť všetko pre to, aby si majstri sveta za klávesnicou uvedomili, že schvaľovanie trestného činu je rovnako trestným činom. Šírenie nenávisti nepomôže k upokojenie spoločnosti a vyhrážanie je rovnako trestným činom," zdôraznil.

Ďalej dodal, že aktuálne riešia 50 takých prípadov.

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok