Ukrajinskí žiaci budú mať prvú podzemnú školu. Ide o priestory s najvyšším stupňom bezpečnosti

30.5.2024 21:35

V Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorú intenzívne bombardujú ruské sily, vo štvrtok otvorili prvú podzemnú školu. Oznámil to prostredníctvom platformy Telegram gubernátor oblasti Oleh Synehubov, informuje britská stanica BBC.

Trieda, škola, žiaci, študenti
Foto: TASR/Milan Kapusta (ilustračný záber)

Dokončenie výstavby prvej školy tohto druhu v samotnom meste Charkov oznámili ešte v apríli. Prvú takúto školu v širšej Charkovskej oblasti otvorili v meste Ľubotyn, vyučovanie však bude podľa Synehubova zatiaľ prebiehať v skúšobnom režime.

Najvyššia úroveň bezpečnosťi

Podzemné priestory majú najvyššiu úroveň bezpečnosti a kapacitu pre 400 osôb. Celkové náklady 73 miliónov ukrajinských hrivien vyčlenili z fondu na likvidáciu následkov ruskej invázie a oblastného rozpočtu.

Synehubov dodal, že objekt je vybavený systémom vykurovania, vetrania a zásobovania vodou a pre prípad dlhodobého výpadku elektrickej energie aj dieselovým generátorom.

Pozrite si reportáž z 25.5.2024 o zasiahnutom hypermarkete v Charkove:

Škola je tiež prispôsobená pre osoby so zdravotným postihnutím, takže má výťah a ďalšie bezbariérové prvky. Priestory pre vyučovanie plánujú využívať aj počas letných prázdnin s cieľom dohnať zameškané v dôsledku ruskej agresie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok