Jedna z krajín Európy dala Ukrajine zelenú. Stíhačky F-16 môže použiť na ciele v Rusku

30.5.2024 16:03 , Aktualizované: 30.5.2024 19:29

Dánsko povolilo Ukrajine používať jej stíhačky F-16 proti vojenským cieľom v Rusku. V Bruseli to uviedol dánsky minister zahraničných vecí Lars Løkke Rasmussen. Informuje o tom poľský spravodajský web Rzeczpospolita aj ďalšie svetové médiá ako The Moscow Times alebo Kyiv Independent.

stíhačky F-16
Foto: TASR/AP (ilustračná fotografia)

Ukrajina na to má právo

Dánsko patrí k tým európskym krajinám, ktoré sľúbili odovzdať bojové lietadlá americkej výroby Ukrajine.

Podľa Rasmussena sú údery na armádne zariadenia na ruskom území súčasťou práva Ukrajincov na sebaobranu. "Sú to legitímne vojenské ciele, pretože Rusko zaútočilo na Ukrajinu," povedal minister zahraničia.

Rasmussen ale varoval Ukrajincov, aby si nepočínali ako ruská armáda, ktorá podniká údery na ukrajinskú civilnú infraštruktúru. "Nie je to bianco šek pre Ukrajinu, aby používala lietadlá F-16 pre údery, ktoré nerozlišujú (medzi civilnými a vojenskými cieľmi)," uviedol Rasmussen.


Prvé doletia toto leto

Minister tvrdí, že akcia Ukrajiny by bola „v rámci pravidiel vojny“. Očakáva sa, že prvá várka strojov bude odovzdaná Ukrajine toto leto.

Dánsko spolu s Nórskom, Holandskom a Belgickom sľúbilo odovzdať Ukrajine bojové lietadlá F-16. Malo by ísť o 19 strojov, ktoré by Kyjev mohol dostať v lete, a to v závislosti od výcviku pilotov a pripravenosti infraštruktúry. Lietadlá F-16 môžu poslúžiť na ničenie vzdušných cieľov i na vedenie úderov na pozemné ciele.

Skupina krajín sa zaviazala poskytnúť Kyjevu F-16 a pomôcť pri výcviku ukrajinských pilotov a technického personálu, aby mohli obsluhovať americké lietadlá štvrtej generácie, píše The Kyiv Independent.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. augusta 2023 o rozhodnutí Dánska a Holandska poslať Ukrajine stíhačky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok