Kremeľ varuje, no neberú ho vážne. Myslíte si, že KĽDR dala Rusku nejaké ultimáta, pýta sa odborník

29.5.2024 20:48

Hrozí nám eskalácia vojny na Ukrajine, ak Kyjev začne západnými zbraňami zasahovať ciele v Rusku? A kde sú červené línie, aby sa z vojny u našich susedov nestal globálny konflikt? Hosťom relácie Svet dnes na ta3 bol bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

svet dnes
Foto: ta3

Vyhrážky Kremľa

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že spojenci by mali zvážiť odvolanie niektorých obmedzení, ktoré zaviedli na používanie zbraní Ukrajincami.

Vladimir Putin však členské krajiny Európskej únie a NATO dôsledne varoval pred povolením použiť dodávané zbrane zo Západu na území Ruska.

Bezpečnostný analytik odpovedal rečníckou otázkou. „Myslíte si, že Irán alebo Severná Kórea dali takéto obmedzenia pre Ruskú federáciu, aby nezasahovala dodanými zbraňami územie Ukrajiny?“ opýtal sa.

Argumentácia, že by došlo k eskalácii konfliktu, podľa neho nie je ničím podložená. Vyjadrenia Putina sa neodlišujú od jeho predošlých vyjadrení „pri každom dodaní akéhokoľvek zbrojného systému“.

Dôvod, prečo sa vyhrážky z Kremľa nepotvrdili, vidí v tom, že Rusko prekročilo „akékoľvek červené čiary, a tým pádom mu neostali žiadne iné možnosti na eskaláciu konfliktu“.

Zahraniční vojaci na Ukrajine

V posledných mesiacoch médiami hýbala diskusia o zaslaní vojakov na Ukrajinu. Emanuel Macron nevylúčil, že by francúzskych vojakov na Ukrajinu vyslal. Rovnako to nevylúčil ani poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Slovenský premiér Robert Fico však túto možnosť rázne odmieta.

Debata o zahraničných vojakoch z členských krajín NATO na Ukrajine už podľa Bednára prebehla dávnejšie. „Oficiálne napríklad Veľká Británia v apríli v roku 2022 zverejnila informáciu, že jej špeciálne jednotky pôsobia na území Ukrajiny,“ priblížil.

Spomenul tiež situáciu, „keď došlo k veľkému úniku spravodajských informácií Spojených štátov amerických vo februári 2023“.

informácií bola, že 97 príslušníkov niekoľkých krajín už v tom čase na Ukrajine bolo. Medzi tieto krajiny patrili Veľká Británia, USA, Holandsko a niektoré krajiny z Pobaltia. „Už v tom čase mali svoje jednotky na území Ukrajiny,“ ozrejmil s tým, že tam plnili len špeciálne úlohy.

Celý rozhovor s bezpečnostným analytikom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok