Spravodlivejšie účty za teplo. Rezort hospodárstva je ochotný rozprávať sa o zmene rozpočítania nákladov

30.5.2024 11:00

Ministerstvo hospodárstva je ochotné rozprávať sa o úprave rozpočítania nákladov na teplo. Na aktuálnu vyhlášku totiž prichádzajú podnety, ktoré o hovoria o jej nespravodlivosti. Uviedla to ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) po stredajšom rokovaní vlády.

Denisa Saková
Foto: TASR/Martin Baumann

"Sme ochotní sa o tom baviť. Na budúci týždeň v pondelok je dokonca naplánované stretnutie s jednotlivými správcami, ako aj s tými, ktorí rozpočítavajú teplo. Všetky nejasnosti a nespravodlivosti, ktoré nastali a sú oprávnené, by už určite na rok 2024 mali byť rozpočítané tak, že budú spokojní všetci," uviedla Saková.

Dodala, že aktuálne vyúčtovanie ľudia dostávajú ešte za vlaňajšok. Rozpočítava sa na základe vyhlášky, ktorú skoncipovala a podpísala vláda v roku 2022.

Rozpočítanie

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) na svojej webstránke uvádza, že tieto náklady sa aktuálne rozpočítavajú v pomere 60 % základná zložka podľa podlahovej plochy bytu a 40 % podľa nameranej spotreby. Podiel základnej zložky nemôže byť nižší ako 30 %. Rozdiel medzi bytom s minimálnou jednotkovou cenou za teplo na štvorcový meter celkovej plochy a bytom s maximálnou cenou na štvorcový meter by nemal prekročiť 2,5-násobka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok