ROZHOVOR: Prečo ísť voliť? Žiadny diktát Bruselu neexistuje, hovorí politológ

Slováci sa 8. júna postavia k volebným urnám. Voliť si budeme poslancov, ktorí nás budú reprezentovať v Európskom parlamente. Slovensko však má v eurovoľbách tradične jednu z najnižších účastí. Na rozhovor sme oslovili politológa Miroslava Řádeka.

Slovensko, Eúropska únia, voľby
Foto: ta3/Canva

Prečo sú voľby do europarlamentu pre členské štáty dôležité?

Väčšina európskych politických lídrov si uvedomuje, že je tu hneď niekoľko výziev, ktoré sa budú ťažko riešiť európskym krajinám samostatne. Životný štýl a úroveň, ktoré v súčasnosti v Európske únii máme, sú tiež výsledkom globalizácie.

Európske štáty by pravdepodobne dokázali celému globálnemu dianiu čeliť horšie, ako keď sú politicky združené v Európskej únii, ktorá má z nášho domáceho pohľadu množstvo nedostatkov. Ale samotná okolnosť, že euroskepticizmus sa dokázal presadiť do svojich dôsledkov len vo Veľkej Británii a na európskom kontinente nepredstavuje relevantný politický fenomén, potvrdzuje legitimitu Európskej únie.

Poslanci a poslankyne Európskeho parlamentu sú členmi siedmich politických skupín, v ktorých nie sú zoskupení na základe štátnej, ale politickej príslušnosti. K akej frakcii sa najčastejšie pričleňujú naši politici? 

Slovenskí europoslanci sú dlhodobo členmi európskych ľudovcov (najväčšia frakcia) a donedávna tiež skupiny socialistov a demokratov (druhá najväčšia frakcia), čo sa zmenilo po zastavení členstva strany Smer-SD v Strane európskych socialistov.

Na konci súčasného volebného obdobia tak máme až štyroch nezaradených. Rovnako početné zastúpenie našich poslancov je v skupine Renew Europe, čo v podstate progresívno-liberálny mix.

Čo znamená, ak sa poslanci nezačlenia do žiadnej z frakcií?

Byť nezaradeným poslancom predstavuje politický hendikep z toho hľadiska, že máte prakticky nulovú možnosť na presadenie vlastného poslaneckého návrhu.

V podstate ste len "politický maskot", ktorý môže nahlas všetko kritizovať za veľmi slušný mesačný plat, ktorý časť Slovákov nezarobí za celý rok, ale nemáte priestor pre konštruktívnu politiku alebo presadenie sa.

Môže výsledok týchto volieb ovplyvniť vzťahy Slovenska v rámci krajín Európskej únie? Sú konkrétne oblasti, kde by Slovensko mohlo získať alebo stratiť vplyv na základe výsledkov volieb?

Isté je len to, že Slovensko bude mať svojho eurokomisára. V súčasnosti nemám informácie, že by nejakým spôsobom garantované, že Slovensku zostali pozície podpredsedov komisie a parlamentu.

To všetko bude jasnejšie až po výsledkoch volieb a prvých povolebných politických rokovaniach.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. mája o tom, ako sa rozhodujeme v eurovoľbách.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok