Eurovoľby sú za rohom. Ktorá strana by vyhrala a komu Slováci najviac veria? Prieskum SANEP pre ta3 hovorí jasne

30.5.2024 07:00 , Aktualizované: 30.5.2024 10:07

Eurovoľby sa blížia a o niekoľko dní sa Slováci postavia k volebným urnám. Exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 ukázal, ktorá strana by vyhrala, či sú Slováci rozhodnutí, komu dajú hlas a ako veria politikom.

Víťaz a porazení

Ak by sa voľby konali v druhej polovici mája, voľby by vyhrala strana Smer-SD (23,8 %). Pred Progresívnym Slovenskom by mala tesný náskok (22,1 %). Nasledovala by strana Hlas-SD, ktorej by dalo hlas 13,8 percenta respondentov.

Do Európskeho parlamentu by sa ešte dostala Republika s podporou 9,1 percenta, Kresťanskodemokratické hnutie (6,5 percenta) a SaS (6 percent).

Pod hranicou zvoliteľnosti by skončilo Slovensko, Za ľudí (4,7 percenta), Magyar Szövetség - Maďarská aliancia (4,2 percenta), SNS (3,7 percenta), Demokrati (3 percentá) aj Kotlebovci – ĽSNS (1,3 percenta).

Výsledky prieskumu ukázali, že len necelé dve tretiny respondentov sú v tejto chvíli pevne rozhodnuté, akú stranu či koalíciu budú voliť. Prieskum vychádza iba z hlasov 24,2 % rozhodnutých voličov, ktorí by sa týchto hypotetických volieb zúčastnili.

Aký je volebný potenciál strán?

Agentúra SANEP tiež skúmala volebný potenciál jednotlivých strán a jadro ich podpory. Prieskum sa zameral na tie politické subjekty, ktoré dosiahli v druhej polovici mája minimálne päťpercentný volebný potenciál.

Volebný potenciál hovorí, koľko hlasov by strana získala, ak by sa k nej priklonili všetci, ktorí zvažujú jej zvolenie. Zahrnutí sú všetci respondenti, ktorí nevylučujú svoju účasť vo voľbách, teda aj nerozhodnutí voliči.

Najväčší volebný potenciál má v súčasnej dobe strana Smer-SD (27,5 %) a Progresívne Slovensko (26,5 %). Tretí najväčší potenciál má Hlas-SD (16,5 %). Päťpercentný a vyšší potenciál majú ešte strany Republika (10,5 %), sedem a pol percentný potenciál majú zhodne Sas a Kresťanskodemokratické hnutie.

Volebný potenciál koalície Slovensko, Za Ľudí je teraz 6 a pol percenta, Maďarskej aliancie 5 a pol percenta a SNS získala rovných 5 percent.

Kto má najskalnejších fanúšikov?

Výsledky prieskumu tiež ukazujú skupiny skalných voličov jednotlivých strán. Smer-SD získal 17,1 percenta, Progresívneho Slovenska 14,2 percenta a tretiu najväčšiu skupinu skalných voličov má strana Hlas-SD (8,4 percenta).

Čo by Slovákom prekážalo?

Respondenti odpovedali aj na otázku, ktoré z pripravovaných rozhodnutí Európskej komisie by malo negatívny vplyv na ich životnú úroveň.

Medzi najväčších strašiakov patrí zákaz áut so spaľovacími motormi (81,2 %), povinný prechod na elektromobilitu (78,3 %) a povinné zateplenie obytných budov (76,9 %).

Aká je dôveryhodnosť politikov

Respondenti dostali aj otázku, koho považujú za najdôveryhodnejšieho politika. Výsledky ukazujú, že je ním novozvolený prezident Peter Pellegrini. Dôveruje mu 51 percent opýtaných, nedôveruje 39 percent.

Druhým najdôveryhodnejším politikom je premiér Robert Fico, ktorému v súčasnosti dôveruje 41 percent ľudí, nedôveruje mu 51 percent.

Na treťom mieste skončila dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová. Teraz jej dôveruje 35 percent a nedôveruje 55 percent opýtaných.

Medzi politikov, ktorým majú dôveru okolo 30 percent obyvateľov, patrí minister vnútra Matuš Šutaj Eštok (32 %), minister obrany Robert Kaliňák (30 %) a neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok (29 %).

Korčoka nasleduje líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, ktorý má dôveru 21 percent, nedôveru mu vyjadrilo 64 percent opýtaných. Predseda KDH Milan Majerský má dôveru 20 a nedôveru 53 percent opýtaných.

Predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró má v súčasnej dobe dôveru 18 percent, nedôveru mu vyjadrilo 74 percent opýtaných. Rovnakú dôveru 18 percent opýtaných má aj šéf SNS Andrej Danko, nedôveruje mu 65 percent.

Rovnakú sedemnásťpercentnú dôveru majú šéf SaS Branislav Gröhling a predseda Sme rodina Boris Kollár.

Predsedovi hnutia Republika Milanovi Uhríkovi dôveruje 16 a nedôveruje 57 percent voličov. Líder mimoparlamentnej strany Demokrati Jaroslav Naď má dôveru 13 percent a nedôveru 65 percent.

Najmenšiu dôveru má v súčasnej dobe predseda hnutia Slovensko Igor Matovič, ktorému dôveruje iba 9 percent opýtaných a nedôverujú mu takmer tri štvrtiny opýtaných (74 percent).

A už ste rozhodnutí, koho budete voliť?

Agentúra vyhodnotila, že odpoveď "určite áno" si vybralo 58,1 percenta opýtaných, "skôr áno" 14,1 a určitú časť (13,1 percenta) tvoria tí, ktorí zvolili možnosť neviem.

Exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 bol uskutočnený v dňoch 24. až 28. mája 2024 na vzorke 2 400 opýtaných.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. mája 2024 o tom, ako sa budeme rozhodovať v eurovoľbách.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok