Slabý bič na internetových špekulantov. Zastavme korupciu upozorňuje SNS, že nový infozákon je napísaný zle

Poskytovanie informácií v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám by pre Slovákov mohlo byť spoplatnené. Vyplýva to z návrhu infozákona, ktorý do parlamentu predložila štvorica poslancov SNS. Ten však nemusí fungovať tak, ako očakávajú.

Andrej Danko
Foto: TASR/Jakub Kotian

Povrchný, bez hĺbkovej analýzy

Nadácia Zastavme korupciu upozorňuje, že SNS takýto návrh predkladá bez nejakej hĺbkovej analýzy. Podľa nej nie je jasné, čo možno považovať za mimoriadne rozsiahle vyhľadávanie informácií. Občania vraj takto môžu doplatiť na "zbabranú" informatizáciu.

Podľa nej je tiež návrh v rozpore s dôvodovou správou, v ktorej je uvedené nasledovné:

"V návrhu nejde len o prípad, kedy jedna žiadosť bude predstavovať náročnú činnosť, ktorá sa objektívne vymyká bežnému poskytovaniu informácií povinnou osobou, ale aj o prípady, kedy jeden žiadateľ v priebehu 30 dní žiada niekoľkými žiadosťami sprístupniť informácie, ktoré javia všetky znaky šikanózneho uplatňovania práva na prístup k informáciám (napr. zahltenie povinnej osoby veľkým počtom žiadostí v rámci informačného filibusteringu) alebo ktoré ako celok predstavujú náročnú činnosť, ktorá sa objektívne vymyká bežnému poskytovaniu informácií."  

Návrh zákona je teda podľa mimovládnej organizácie zle napísaný, keďže šikanózne konanie nerieši.

Nadácia upozorňuje aj to, že novela bude mať vplyv najmä na médiá a mimovládne organizácie. Tie nemusia mať dostatok peňazí na to, aby mohli za požadované informácie zaplatiť.

Vidí problém aj v tom, že sa, paradoxne, nemusí dotknúť tých, ktorí tento systém mohli zneužívať aj doteraz. "Napríklad špekulanti, ktorí sa snažia nejakú inštitúciu zahltiť žiadosťami o poskytnutie informácií, pričom majú dostatok financií na to, aby si to zaplatili," uvádza.

Čo tvrdí predkladateľ

Predkladatelia ozrejmili, že novela by mohla zaviesť možnosť povinných osôb požadovať úhradu nákladov spojených s mimoriadne rozsiahlym vyhľadávaním informácií.

"Ak povinná osoba bude za poskytnutie informácie požadovať úhradu, písomne oznámi túto skutočnosť spolu s výškou úhrady žiadateľovi pred poskytnutím informácie. Z oznámenia musí byť zrejmé, na základe akých skutočností a akým spôsobom bola výška úhrady povinnou osobou vyčíslená," píše sa v návrhu.

Roman Michelko, Rudolf Huliak, Andrej Danko a Adam Lučanský argumentujú dlhotrvajúcimi problémami v prípadoch, keď sú povinné osoby zahlcované "častými alebo nadmernými požiadavkami na sprístupnenie informácií".

Poukázali na to, že niektoré požiadavky si vyžadujú mimoriadne rozsiahle vyhľadávanie informácií, čo výrazne zaťažuje administratívne kapacity a zdroje.

Pozrite si reportáž z 28. mája 2024 o tom, ako SNS chce do zákona zaviesť právo na opravu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok