Z Putinovho exochrankára sa stal tajomník. V Kremli sa šušká, že môže byť budúcim prezidentom

29.5.2024 14:02

Ruský prezident Vladimir Putin vymenoval svojho pobočníka a bývalého ochrankára Alexeja Ďumina za tajomníka Štátnej rady, poradného orgánu hlavy štátu, oznámil v stredu Kremeľ. Informuje o tom agentúra Reuters.

Alexej Ďumin, Alexey Dyumin
Foto: TASR/AP

Kremeľ ho poveril úlohami

Putin po nedávnom opätovnom zvolení do ďalšieho šesťročného funkčného obdobia vymenoval Ďumina za svojho poradcu špecializujúceho sa na obranný priemysel. Kremeľ vtedy hovoril aj o jeho ďalších úlohách.

Putinom podpísaný dekrét o vymenovaní Ďumina za tajomníka Štátnej rady bol zverejnený na webovej stránke Kremľa. Sergej Markov, bývalý poradca Kremľa, predtým vyhlásil, že mnohí sú presvedčení, že Putin vníma Ďumina ako svojho nástupcu.

Očakáva sa, že Putin (71) bude vládnuť ešte dlhé roky a neexistujú žiadne spoľahlivé informácie o tom, koho by si mohol vybrať ako svojho nástupcu v prezidentskom kresle.

O jeho mene sa špekulovalo

Meno nového tajomníka Štátnej rady však bolo už dlhšie predmetom špekulácií medzi moskovskou politickou elitou. Ďumin (51) sa dostal do Kremľa začiatkom mája, predtým od februára 2016 pôsobil ako gubernátor Tulskej oblasti na západe Ruska.

V roku 1995 vstúpil do Federálnej bezpečnostnej služby (FSO), ktorá sa stará o bezpečnosť elít Kremľa, a "strážil" Putina počas jeho prvého a druhého funkčného obdobia. Pracoval tiež ako zástupca šéfa ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Pozrite si archívnu reportáž z 9. mája 2024 o tom, že v Moskve sa konala tradičná vojenská prehliadka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok