Kauza Víchrica: Pokračovalo pojednávanie s Kollárom a Molnárom. Súd vypočul exsudcu Sklenku

29.5.2024 09:10 , Aktualizované: 29.5.2024 17:39

V stredu (29.5.2024) pokračovalo pojednávanie s konkurzným právnikom Zoroslavom Kollárom a bývalým sudcom Richardom Molnárom v kauze Víchrica. Podľa obžaloby manipulovali verdikty súdov.

Bývalý sudca Vladimír Sklenka vypovedal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v kauze podozrení z ovplyvňovania rozhodnutí súdov a korupcie.

Svedok okrem iného vypovedal o ovplyvňovaní jeho rozhodnutí zo strany Richarda Molnár, ktoré sa malo podľa jeho slov diať aj na základe žiadostí Zoroslava Kollára.

Zapletený je aj Kočner

Ovplyvňovať rozhodnutia sa mali podľa Sklenku snažiť aj ďalšie osoby vrátane podnikateľa Mariana Kočner, ktorý figuruje vo viacerých súdnych kauzách.

Svedok ďalej uviedol, že mal sľúbené za konkrétne rozhodnutia finančné prostriedky. Vypovedal aj o vypracovaní rozsudku obžalovaným právnikom Tomášom Kulák.

Kauza Víchrica

Kollára zadržala NAKA na jeseň v roku 2020 v rámci akcie Víchrica. Molnár v tom čase už bol vo väzbe. Jeho zadržali v marci 2020 počas akcie Búrka. O ich trestnej činnosti vypovedal bývalý sudca a podpredseda Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka.

Proces sa mal začať už v decembri, no nakoľko všetci traja obžalovaní sa nemohli dostaviť na súd, sudca musel pojednávanie odročiť. Dôvodom neúčasti bola práceneschopnosti a ospravedlnenie jedného obžalovaného a dvoch obhajcov. Obžaloba sa týka viacerých skutkov.

V kauze Víchrica išlo o kupovanie a manipuláciu súdnych rozhodnutí. Obžalovaní sú Tomáš Kulák, Zoroslav Kollár aj Richard Molnár. Ide o hlavné pojednávanie bez rozhodnutia.

Predmetom pojednávania je úplatkárstvo verejného činiteľa, za ktoré je trestná sadzba dva až päť rokov odňatia slobody. Zároveň obžalovaný čelia obvineniu zo zasahovania do nezávislosti súdu, za ktoré im hrozí dva až osem rokov za mrežami.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, čo sa udialo 12. marca 2024 na súde.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok