Mali si kupovať a manipulovať súdne rozhodnutia. Pred súd v kauze Víchrica sa postavili Molnár aj Kollár

12.3.2024 09:11 , Aktualizované: 12.3.2024 18:55

Právnici opäť na lavici obžalovaných. Na špeciáli pokračoval proces v kauze Víchrica. Bývalý bratislavský sudca Molnár a konkurzný právnik Kollár podľa prokurátora manipulovali verdikty súdov. Kľúčový svedok Sklenka na súd neprišiel. Medzi verejnosťou však sedel ďalší obžalovaný exsudca, dnes poradca premiéra.

Obžalovaný Zoroslav Kollár pred súdnym pojednávaním v kauze Víchrica.

Kľúčový svedok korupcie na súdoch Vladimír Sklenka sa ospravedlnil z dôvodu dovolenky v zahraničí a vypovedať neprišiel.

Na hlavné pojednávanie sa dostavila svedkyňa Miriam Repáková. Pred jej výsluchom sudca prerušil hlavné pojednávanie na približne 30 minút z dôvodu zistenia, či bola svedkyňa zbavená mlčanlivosti.

Ovplyvňovanie súdu

Repáková vypovedala ku skutku z roku 2017, ktorý sa týka Richarda Molnárom. Hovorila o dvoch stretnutiach s obžalovaným v súvislosti s obchodným sporom, ktorý rozhodovala. Nevnímala, že by jej obžalovaný, ktorý bol trestný sudca, odovzdal nejaký pokyn súvisiaci s prípadom.

Svedkyňa podotkla, že sa s obžalovaným pozná od času jej pôsobenia na Okresnom súde Bratislava III, kde bol Molnár v tom čase predsedom. "Bol kolegiálny, priateľský," povedala.

Trvajú na nevine

Obžalovaní trvajú na svojej nevine. Ich obhajcovia na februárovom hlavnom pojednávaní argumentovali tým, že obvinenia sú postavené len sa výpovedi spolupracujúcej osoby. Obžalobu považujú za nedôvodnú.

Súčasťou obžaloby je 11 skutkov, ktoré sa týkajú najmä bývalého sudcu Krajského súdu v Bratislave Molnára. Sudcovi Okresného súdu Bratislava I Sklenkovi mal podľa obžaloby vo viacerých prípadoch sľúbiť a odovzdať úplatok. Malo ísť o ovplyvňovanie rozhodnutí, ktoré sa týkali najmä konkurzov. Konkurzný právnik Kollár. sa mal podľa obžaloby zúčastniť na jednom stretnutí, ktorého cieľom malo byť ovplyvnenie rozhodnutia súdu. Advokát Tomáš Kulák mal podľa obžaloby pre Sklenku vypracovať rozsudok.

V kauze Víchrica išlo o kupovanie a manipuláciu súdnych rozhodnutí. Obžalovaní sú Tomáš Kulák, Zoroslav Kollár aj Richard Molnár. Ide o hlavné pojednávanie bez rozhodnutia.

Predmetom pojednávania je úplatkárstvo verejného činiteľa, za ktoré je trestná sadzba dva až päť rokov odňatia slobody. Zároveň obžalovaný čelia obvineniu zo zasahovania do nezávislosti súdu, za ktoré im hrozí dva až osem rokov za mrežami.


zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok