Kauza Víchrica: Súdny proces s exsudcom Molnárom a vplyvným právnikom Kollárom odročili o mesiac. Odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste

13.2.2024 09:15 , Aktualizované: 13.2.2024 19:01

Na špeciálny súd prišla trojica obžalovaných v kauze Víchrica, a to bývalý sudca Richard Molnár, konkurzný právnik Zoroslav Kollár a advokát Tomáš Kulák. Mali uplácať a zasahovať do nezávislosti súdu. Súdny proces odročili o mesiac.

Preloženie súdu

Súd odročili o mesiac, vtedy by mal prísť ako svedok vypovedať bývalý sudca Vladimír Sklenka aj jeho bývalá kolegyňa Miriam Repáková.

Prípade stojí na obvinení, že Kollár so sudcom Molnárom a advokátom Tomášom Kulákom mali ovplyvňovať, ako dopadnú niektoré prípady.

Odmietajú dohodu o vine a treste

Obžalovaní Richard Molnár, Zoroslav Kollár a Tomáš Kulák odmietajú na súde uzavrieť dohodu o vine a treste. Predpokladom na jej uzavretie je totiž priznanie sa ku skutkom, no trojica vinu popiera. "Vzhľadom na odpovede obžalovaných nie," reagoval na možnosť uzavretia dohody prokurátor Ján Hrivnák.

Hrozí im trest od 2 do 8 rokov väzenia. Dokopy sú stíhaní za jedenásť skutkov, ktoré sa týkajú rôznych súdnych konaní.

Novela Trestného zákona

Molnár je obžalovaný aj z podplácania, a to za sedem skutkov.

Za podplácanie mu hrozí trest dva až päť rokov, novela sadzby mení na polroka až tri roky.

Polícia a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v súvislosti s trojicou obvinených ľudí zistili, že úplatok brali tak, že ho ukrývali v knihe alebo si preposielali rozsudok od advokáta k sudcovi.

Jedna výpoveď nestačí

Podľa obhajcu, obžaloba nemala byť nikdy podaná, je tam viacero procesných pochybení. Bývalý sudca Sklenka, ktorý sa považuje za kľúčového svedka na súde dávnejšie vypovedal. Obhajca si však stojí za tým, že výpoveď jedného svedka nestačí.

Kto vypovedal?

Kollára zadržala NAKA na jeseň v roku 2020 v rámci akcie Víchrica. Molnár v tom čase už bol vo väzbe. Jeho zadržali v marci 2020 počas akcie Búrka. O ich trestnej činnosti vypovedal bývalý sudca a podpredseda Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka.

Proces sa mal začať už v decembri, no nakoľko všetci traja obžalovaní sa nemohli dostaviť na súd, sudca musel pojednávanie odročiť. Dôvodom neúčasti bola práceneschopnosti a ospravedlnenie jedného obžalovaného a dvoch obhajcov. Obžaloba sa týka viacerých skutkov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok