Lídri eurokandidátok v ta3: Zhodli sa na práve veta. Ako by riešili problém migrácie či otázky bezpečnosti?

Hosťami relácie Král na ťahu boli lídri eurokandidátok Andrej Danko (SNS), Miriam Lexmann (KDH), Richard Sulík (SaS) a József Berényi (Maďarská aliancia). Diskutujúci sa vyjadrili k téme bezpečnosti, migrácii, právu veta, ale aj k rozširovaniu Eúropskej únie či dohode Green Deal.

Oblasť bezpečnosti

V oblasti bezpečnosti SNS dlhodobo hovorí, že Európska únia už dávno mala mať svoju bezpečnostnú dimenziu v podobe spolupráce armády, pripomenul Danko.

Tému Ukrajiny vníma ako problémovú. „Nie som zástanca priamej finančnej pomoci bez adresnosti“, povedal líder SNS s tým, že ten spor je dlhodobejší a čakal, že v tejto oblasti urobí Európska únia a OSN viac.

„Nemyslí si, že hovoriť o vstupe Ukrajiny do Európskej únie je na mieste. Skôr by so čakal posun Čierna Hora, Srbsko,“ dodal na margo vstupu nášho východného suseda do EÚ. Verí, že po voľbách v USA tento konflikt ustane. „Pretože ak bude ďalej pokračovať politika pána Bidena, tak nevidím koniec tohto konfliktu,“ tvrdí.

Volebným heslo KDH je „silné Slovensko v bezpečnej Európe,“ pripomenula Lexmann. „To sa netýka len bezpečnosti, čo sa týka vojenských zložiek, ale aj ekonomickej, kybernetickej aj sociálnej bezpečnosti, pretože všetky tieto čelia veľkým výzvam.“ Pre KDH je dôležité, aby EÚ zohrávala mierotvornú úlohu.

Dodala, že pre KDH je veľmi dôležité v spolupráci s partnermi pomáhať Ukrajine k tomu, aby nastali mierotvorné kroky. „Žiaľ, do dnešnej doby Ruská federácia tieto kroky popiera,“ povedala Lexmann.

Pre SaS je podľa slov Sulíka z hľadiska bezpečnosti kľúčové, aby Rusko nezačínalo v Užhorode. „Tam by potom prebiehala nejaká železná opona, a to by výrazne poškodilo východ Slovenska aj z ekonomickej stránky.“

Dôležitým je podľa lídra SaS aj to, aby EÚ postupovala spoločne. Na margo novej pomoci Ukrajine, ktorú údajne blokuje maďarský premiér Viktor Orbán, povedal, že si myslí, že aj teraz dôjde k dohode.

Berényi sledoval po pondelkovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí Únie vyjadrenia maďarského ministra Pétra Szíjjártóa. „Nehovoril o tom, že by Maďarsko blokovalo niečo.“ Táto informácie tak podľa neho „nemusí byť úplne pravdivá“.

Ako riešiť problém migrácie?

Danko tvrdí, že problém prisťahovalcov je veľký. Ľudia, ktorí prídu do Európy a hneď požadujú sociálne istoty bez toho, aby tvorili nejaké hodnoty, sú podľa neho „problém pre ekonomiku aj rozpočet“

KDH sa stavia k migračnému paktu veľmi negatívne. Za jedno z riešení migrácie považuje to, „aby sa to riešilo cez tretie krajiny“. „Aby sa všetka administratíva vybavovala v tretích krajinách, aby sa tí ľudia ani nedostali na naše hranice,“ dodala Lexmann s tým, že takto by sa dalo zamedziť prevádzačstvu.

Sulík kritizoval bývalú nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za to, že v roku 2015 neriešila migračnú krízu. „Odvtedy sa s tým Európska únia trápi.“ Tvrdí, že skutočným riešením sú azylové centrá mimo EÚ.

Berényi považuje za nesprávne riešenie to, že politici západnej Európy chcú riešiť demografický pokles prisťahovaním. „Treba to riešiť podporou tradičných rodín a podporou toho, aby mladí ľudia mali deti.“ Taktiež pripomenul, že „teraz už nie je hanba budovať ploty“

Právo veta

„Ja som proti tomu, aby sme právo veta v budúcnosti čo i len uvažovali stratiť,“ uviedol Danko.

Lexmann pripomenula, že pre KDH je právo veta absolútne kľúčové na to, aby EÚ fungovala. „My sme nezahlasovali za Lisabonskú zmluvu. Strana Smer aj strana SNS za túto zmluvu zahlasovala. Zobrala nám táto zmluva právo veta vo všetkých oblastiach, okrem troch.“ Danko na tieto tvrdenia reagoval, že „nie je to tak s Lisabonskou zmluvou, ako hovoríte“.

SaS je jednoznačne proti tomu, aby sme právo veta stratili, povedal Sulík. Berényi taktiež nepodporuje stratu veta a treba podľa neho chrániť našu suverenitu.

Celú reláciu Král na ťahu si môžete pozieť nižie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok