Európska únia má pre Ukrajinu takmer sedem miliárd eur. Pomoc však blokuje Maďarsko

28.5.2024 10:52 , Aktualizované: 28.5.2024 16:18

Európska únia má pripravený balík v hodnote 6,7 až 6,9 miliardy eur na vojenskú pomoc Ukrajine, uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Použitie peňazí však blokuje Maďarsko. Ďalšia podpora Ukrajiny je aj hlavnou témou rokovania únijných ministrov obrany.

Fond pre Ukrajinu

Borrell dúfa, že sa ministrom podarí čoskoro všetky problémy prekonať, aby sa pomoc do Kyjeva dostala čo najskôr. "Situácia na bojisku je kritická a naša pomoc môže byť významná," povedal Borrell.

Rokovania únijných ministrov obrany sa zúčastní aj šéf NATO Jens Stoltenberg. Ministri sa prostredníctvom videohovoru spoja s ukrajinským ministrom obrany Rustemom Umerovom.

Európska únia v marci rozhodla o zvýšení prostriedkov v takzvanom Európskom mierovom nástroji (EPF) o päť miliárd eur, ktoré budú určené práve na vojenskú pomoc Ukrajine.

Na vytvorení špeciálneho fondu na pomoc Ukrajine v rámci EPF sa vtedy na rokovaní v Bruseli zhodli unijní ministri zahraničia, teda aj Maďarsko.

Práve čerpanie z tohto fondu teraz Budapešť blokuje. A blokuje aj niekoľko ďalších návrhov súvisiacich s pomocou Ukrajine.

"Majú obavy napríklad pre to, ako na Ukrajine zaobchádzajú s maďarskými menšinami," uviedol na adresu Maďarska Borrell. "Súvisí to s obranou ich národných záujmov. Brániť národné záujmy chce každý, na to má právo," dodal. Ako však zdôraznil, brániť národné záujmy je jedna vec, druhou vecou sú však dôsledky, ktoré blokovanie určitého rozhodnutia môže mať.

Jedna krajina

O aké peniaze detailne ide, Borrell nespresnil. O problémoch s vojenskou pomocou pre Ukrajinu informoval aj bruselský server Politico. Správanie Maďarska podľa neho vyvoláva "rastúce zdesenie medzi ostatnými krajinami EÚ". "To, čo sa deje, je nehorázne," citoval denník nemenovaného vysokopostaveného diplomata.

Členským štátom tiež vadí aj to, že Maďarsko neustále mení argumentáciu, prečo rôzne dohody či preplácanie peňazí blokuje. Najskôr Budapešti vadilo, že na ukrajinskom zozname sponzorov vojny bola aj maďarská OTP Bank, tú Kyjev nakoniec vyradil.

V pondelok 27. mája maďarský minister zahraničia Péter Szijjárto spomenul podľa diplomatov novú výhradu, a síce, že Ukrajina diskriminuje maďarské spoločnosti.

Členským štátom EÚ podľa Politica s Maďarskom dochádza trpezlivosť, nemôžu ale veľa robiť, pretože rozhodnutie o Európskom mierovom nástroji musí byť jednomyseľné a Maďarsko ho teda môže blokovať.

Litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis označil postoj Maďarska za "štrukturálny problém" pre celý únijný blok. "Musíme byť transparentní ohľadom toho, aká je a bola pozícia Maďarska. Pozreli sme sa na to a zistili sme, že asi 41 percent rezolúcií EÚ ohľadom Ukrajiny bolo zablokovaných Maďarskom. Európsky mierový nástroj je zablokovaný, prístupové rozhovory Ukrajiny s EÚ sa tiež stali rukojemníkom Maďarska a mohol by som pokračovať. Takmer všetky naše diskusie a potrebné riešenia a rozhodnutia zo strany EÚ blokuje iba jedna krajina," uviedol Landsbergis.

Pozrite si reportáž z 27. mája o rokovaní ministrov EÚ o Ukrajine, ale aj Izraeli:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok