Belgicko začína výraznejšie podporovať Ukrajinu. Poskytne jej takmer miliardu eur a bojové lietadlá

28.5.2024 10:41 , Aktualizované: 28.5.2024 16:20

Belgicko poskytne Ukrajine do konca roka vojenskú pomoc v hodnote najmenej 977 miliónov eur a do konca roka 2028 tridsať bojových lietadiel F-16. Podľa belgického premiéra Alexandra De Crooa to vyplýva zo zmluvy, ktorú podpísal s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Bruseli, píše agentúra Reuters. Prezident Ukrajiny podobný pakt podpísal v Madride a ďalší ho čaká v Portugalsku.

Pôjde aj za kráľom

Belgicko je súčasťou koalície krajín, ktorú dali dokopy Holandsko a Dánsko a ktoré pracujú na dodávke lietadiel F-16 Ukrajine.

Belgicko pôvodne plánovalo poskytovať len výcvik ukrajinským pilotom a technickú a logistickú podporu. Po prekvapivej návšteve Zelenského v Bruseli však vlani v októbri západoeurópska krajina oznámila, že lietadlá dodá tiež. 

Prvé z nich by mala Ukrajina dostať už tento rok, "ak to bude možné", píše web The Brussels Times.

Zelenskyj zmluvu s De Crooom podpísal v utorok (28.5.) ráno, kým sa odobral na audienciu ku kráľovi. Okolo poludnia má v pláne návštevu vojenského letiska Melsbroek, kde sa stretne s belgickými pilotmi F-16, výcvikovými inštruktormi a technikami.

"Všetko, čo táto dohoda zahŕňa, je veľmi jasne určené pre použitie ukrajinskými obrannými silami na území Ukrajiny," uviedol de Croo na tlačovej konferencii.

Poukázal tiež na to, že je potrebné spraviť viac pre Ukrajinu v rámci pomoci v jej boji proti ruskej invázii. "Ukrajina môže zatlačiť späť útočníkov, len ak jej rýchlejšie poskytneme lepšie zbrane," uviedol De Croo.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok