Od roku 2022 neodohrali na MS ani jeden zápas. Rusi môžu o rok bezkonkurenčne vládnuť rebríčku svetového hokeja

28.5.2024 16:30

Od začiatku ruskej agresie na Ukrajine pozastavila IIHF Rusku a Bielorusku účasť na podujatiach pod ich taktovkou. Je tomu tak už tretí rok a ruský hokej je napriek tomu už na druhej priečke svetového rebríčka. Po budúcoročných MS môže vystúpiť až na samotný vrchol, hoci sa ich s najväčšou pravdepodobnosťou ani nezúčastní.

rusko hokej
Foto: Profimedia

Špeciálne pravidlo

Rebríček funguje jednoduchým spôsobom, vysvetľuje sport.aktuality.sk. Tím na základe svojho umiestnenia na turnaji dostane istý počet bodov, rebríček započítava posledných päť turnajov s tým, že čím dávnejšie sa turnaj hral, tým má menšiu váhu v rebríčku.

IIHF nechcela, aby sa Rusko v rebríčku prepadlo až na úplné dno a začínalo od nižších divízií, keďže po návrate na súťaže pod ich taktovkou by zrejme každého súpera jednoznačne zdolali a postupovali by suverénne vyššie a vyššie, až by sa opäť dostali medzi elitu svetového hokeja.

Menšie krajiny by tak dlhšie čakali na ich prípadný postup, ak by hrali proti hokejovému gigantovi a tento šport by sa tam nemohol rozvíjať smerom, akým chcú.

IIHF preto rozhodla, že Rusku bude do rebríčku prideľovať body na základe toho, na akom mieste sa v rebríčku nachádzalo pred šampionátom. Rovnaké pravidlá platia aj pre Bielorusko, pripomína športový web.

Dilema pri IIHF

Prekvapenia na posledných šampionátoch a viacero medailistov spôsobili, že Rusi sa v rebríčku dostali už na druhé miesto a dostávajú tak body, ako keby na majstrovstvách skončili na druhej priečke.

Tu nastáva problém, pretože málokomu sa podarí získať druhé miesto na MS každý jeden rok. Ak by Česi (4. v rebríčku) obhájili titul majstrov sveta, v rebríčku Rusko nepredbehnú, keďže to má už teraz garantované body za druhé miesto, priblížil web.

Kanada (1. v rebríčku) musí obsadiť na budúcoročných MS prvé dve priečky, aby si udržala vedúcu pozíciu vo svetovom hokeji. Ak nebude na daných miestach, bude to znamenať jediné - Rusi budú prví. A to bez toho, aby odohrali čo i len jeden zápas na MS od roku 2022.

Nikto ho už však z tejto pozície nezosadí, informuje sport.aktuality.sk. Každý rok by dostávalo body, ako keby vyhralo MS a nebolo by tak reálne, aby ho niekto predbehol.

Vedenie IIHF tak má pred sebou dilemu, ktorú musí spravodlivo vyriešiť. Neostáva mu nič iné, ako zmeniť pravidlo o prideľovaní alebo zmrazení bodov v rebríčku.

Pozrite si reportáž z 24. mája o najlepších hráčoch Slovenska na MS:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok