Stoltenberg: Použitie zbraní na území Ruska by nezatiahlo NATO do vojny. Ukrajina má podľa neho jasné práva

28.5.2024 11:58 , Aktualizované: 28.5.2024 14:04

Použitie zbraní dodaných na Ukrajinu západnými spojencami proti cieľom vo vnútri Ruska by neurobilo z NATO a jeho členov stranu konfliktu, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Nadišiel čas

"Právo na sebaobranu zahŕňa aj právo zasahovať ciele mimo územia Ukrajiny," povedal šéf NATO.

Na druhej strane hranice podľa neho môžu byť odpaľovacie zariadenia, ktoré útočia na Ukrajinu. "Keď ich Ukrajinci nemôžu zasiahnuť, je pre nich oveľa ťažšie brániť sa," dodal.

Stoltenberg sa zúčastňuje na zasadnutí ministrov obrany krajín EÚ, ktorého hlavnou témou je práve pomoc Ukrajine.

Šéf NATO svoj postoj k používaniu západných zbraní v rusko-ukrajinskom konflikte oznámil už v rozhovore, ktorý uverejnil týždenník The Economist. "Myslím, že nadišiel čas, aby spojenci zvážili, či neodvolať niektoré obmedzenia, ktoré zaviedli na použitie zbraní, ktoré dali Ukrajine," uviedol vtedy Stoltenberg.

Argumentoval napríklad tým, že v súčasnosti sú boje intenzívnejšie pri Charkove, ktorý sa nachádza neďaleko ruskej hranice. Predtým boli hlavným ťažiskom bojov ukrajinské regióny okupované Ruskom. Ako Stoltenberg spomenul, niektorí spojenci už tieto obmedzenia zrušili.

Ku Stoltenbergovej výzve sa opatrne postavili Taliansko či Španielsko, český premiér Petr Fiala s ňou ale súhlasí. "Pokladám to za úplne logické. Ukrajina ako napadnutá krajina má všetky práva na to, aby využila všetky možnosti pre svoju obranu," uviedol Fiala pred večernou schôdzkou s premiérmi Dánska, Holandska a Lotyšska a s poľským prezidentom, s ktorými chce hovoriť o bezpečnostnej spolupráci.

Vojna môže zajtra skončiť

"Je na každej krajine, nech sa rozhodne. Myslím ale, že je na čase zvážiť zrušenie týchto obmedzení," povedal šéf NATO novinárom v Bruseli. "Máme právo podporiť Ukrajinu, to z nás nerobí stranu konfliktu," doplnil Stoltenberg.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reagoval na Stoltenbergove skoršie vyhlásenia a vyhlásil, že Severoatlantická aliancia je priamym účastníkom konfliktu na Ukrajine. Aliancia pod vedením Spojených štátov sa podľa Peskova snaží konflikt eskalovať vojenskou rétorikou.

Podľa Stoltenberga teraz Ukrajina najviac potrebuje systémy protivzdušnej obrany. "So spojencami v NATO aj v EÚ pracujeme na zvýšení dodávok munície i protivzdušnej obrany, najmä striel Patriot," povedal šéf nato s tým, že určitého pokroku sa už podarilo dosiahnuť, avšak je potrebné dodávky urgentne navýšiť.

"Táto vojna môže skončiť zajtra, ak sa krajina, ktorá ju začala, teda prezident Putin, rozhodne, že prestane útočiť na Ukrajinu. To sa ale nedeje a naopak útokov pribúda," dodal Stoltenberg.

Pozrite si reportáž z 29. apríla o návšteve Stoltenberga:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok