Saková: Debata s Dankom bude za zatvorenými dverami. Viskupič si myslí, že Slovensko je na križovatke a nemá sa vydať smerom, akým chce SNS

Podarí sa potlačiť nenávisť v spoločnosti po atentáte na Roberta Fica? Ako pokračuje vyšetrovanie atentátu? A ako bude zabezpečená inaugurácia prezidenta? Aj o týchto témach sa v relácii V politike rozprávali ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) a poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS).

Atentát na premiéra

„Slovensko je po atentáte trošku rozpadnuté a zranené. My všetci by sme sa mali usilovať o to, aby v spoločnosti nastal zmier,“ myslí si Saková.

Atentát je bezprecedentný čin, ktorý sa nemal udiať, ozrejmil Viskupič. Verí, že novozvolený prezident Peter Pellegrini bude od nástupu do úradu spájať občanov. „Slovensko je na križovatke. Treba sa posunúť k zmiereniu, aby sa politika stala odbornejšou.“

Obaja hostia sú za myšlienku okrúhleho stola, veria, že ho nastolí aj Pellegrini. „Keď máme ako politici tvoriť obraz spoločnosti, musíme začať od seba,“ avizovala ministerka. Viskupič s ňou súhlasí.

O ministrovi vnútra

Saková verí, že ak sa na sneme Hlasu vyberie za nového predsedu Matúš Šutaj Eštok, tak bude viesť stranu takým smerom, aby strana bola zodpovedná a bude napĺňať vízie, ktoré pri založení stanovil doterajší šéf koaličnej strany Pellegrini.

„Za Matúšom Šutajom Eštokom ako za ministrom vnútra stojíme nielen ako strana Hlas, ale aj ako koalícia,“ priblížila ministerka na margo jeho možného pochybenia v súvislosti s atentátom.

Podľa Viskupiča treba počkať na výsledky vyšetrovania. „Aj politická zodpovednosť je výrazný prejav politickej kultúry.“

Sakovej príde prípadné odvolávanie ministra vnútra „povrchné“. Nemal by niesť následky toho, čo sa tu posledné mesiace dialo aj pričinením opozície, avizovala.

Nový predseda parlamentu

Viskupič si myslí, že Slovensko sa môže posunúť len dvomi smermi - predstavou SNS a Hlasu. Zatiaľ čo Dankova strana môže viesť k „autoritárskej forme vládnutia á la Maďarsko“, tak Hlas reprezentuje vyššiu odbornosť a kultúru.

Saková potvrdila, že nový predseda NR SR bude zo strany Hlas. Mal by ním byť minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši.

Diskusie napríklad aj s Dankom si vyriešia za zatvorenými dverami a dovtedy nimi nebudú zaťažovať verejnosť.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok