Prehra s Kanadou nám ukončila tohtoročný šampionát. S akými potenciálnymi súpermi si môžeme zahrať o rok?

24.5.2024 11:35

Svetový hokejový šampionát sa skončil pre Slovákov štvrťfinálovou prehrou s Kanadou. Na favorita naši hokejisti nestačili 3:6. Na turnaji mali bilanciu štyroch výhier a rovnakého počtu prehier. O necelý rok sa opäť rozbehne hokejová horúčka, no zatiaľ sa neurčilo, s akými tímami sa Slovensko stretne v základnej skupine. Koho tam môžeme očakávať na základe rebríčka IIHF?

hokej slovensko
Foto: TASR/Michal Runák

V roku 2025 sa budú konať 88. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Ako hostitelia budú Švédsko a Dánsko. Hrať sa bude v mestách Štokholm a Herning.

V prvom spomínanom meste sa bude hrať v Avicii Arene s kapacitou 16-tisíc miest, o tisícku menej je v Jyske Bank Boxen.

Systém turnaja sa nemení, zostáva rovnaký, na aký sme zvyknutí od roku 2012. Teda od majstrovstiev, keď sa naši hokejisti prebojovali až do finále. Tam podľahli Rusku 2:6.

Skupiny sa vždy vytvárajú na základe postavenia tímov v rebríčku IIHF. Slovákom aktuálne patrí deviate miesto.

Kľúč k vytvoreniu základných skupín na MS

V A skupine si zahrajú tímy, ktoré sú v renkingu na prvom, štvrtom, piatom, ôsmom, deviatom, dvanástom, trinástom a šestnástom mieste.

Oproti tomu v B skupine sú tímy, ktorým v rebríčku patrí druhá, tretia, šiesta, siedma, desiata, jedenásta, štrnásta a pätnásta priečka.

S najväčšou pravdepodobnosťou by teda Slováci mali hrať v A skupine. Keďže už je isté, že semifinalista turnaja, aktuálny majster sveta z Kanady, zostane na prvej pozícii v rámci rebríčka, tak nastane „odveta“ za štvrťfinálovú prehru už v základnej skupine.

Aktuálne sú na priečkach, ktoré zaručujú A skupinu, štáty ako Kanada, USA, Nemecko, Česko, Nórsko, Francúzsko a Rakúsko.

Na 17. mieste sú Slovinci, ktorí postúpili do elitnej kategórie spolu s Maďarskom (19.). Keďže sa očakávajú posuny v rámci rebríčka, skupiny môžu vyzerať inak.

Rozhodnú body v rebríčku po MS

Zatiaľ je však viac-menej isté, že za súperov by sme mali mať už spomínanú Kanadu, Francúzsko, Rakúsko, Lotyšsko a Slovinsko, píše sportweb.pravda.sk.

Znovu si tak zahráme proti „galským kohútom“, „javorovým listom“ a minuloročným bronzovým medailistom z Lotyšska.

K týmto tímom pribudnú ešte tímy na štvrtom a piatom mieste svetového renkingu, ktorý sa bude po tohtoročnom šampionáte, samozrejme, meniť. Ide o štáty USA, Nemecko, Švédsko, Švajčiarsko a Česko.

Naši susedia a Švédi postúpili do semifinále, v rebríčku by si tak mali polepšiť. Je tak pravdepodobné, že jeden z týchto štátov zrejme bude ďalším slovenským súperom.

Ten posledný protivník (v prípade, ak to nedopadne tak, že sa Česi a Švédi neumiestnia po šampionáte v renkingu IIHF na 4. a 5. mieste), by mal byť jeden z dvojice Švajčiarsko a Nemecko. Prvý spomínaný tím postúpil do semifinále práve po vyradení minuloročných strieborných medailistov.

Predpokladaná skupina Slovenska na MS 2025

Slovensko

Kanada

Francúzsko

Lotyšsko

Rakúsko

Slovinsko

Švédsko/Česko

Švajčiarsko/Nemecko

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok