Schátraný dom v podobe RTVS je podľa Farkašovského lepšie zbúrať. Jaurová zdôrazňuje, že rušenie je v rozpore s európskym právom

22.5.2024 20:23

V relácii Téma dňa diskutovali Karol Farkašovský (SNS) a Zora Jaurová (Progresívne Slovensko). Rozprávali sa o vzťahoch koalície a opozície, aj o budúcnosti RTVS.

20240522 - TEMA-DNA
Foto: ta3

Jaurová tvrdí, že dôležitým politickým signálom bolo jednohlasné prijatie uznesenie k atentátu na Roberta Fica.

"Z našej strany to bola snaha jednoznačne vyjadriť sa k tej udalosti. Pre parlament je to šanca, aby možno transformoval politickú kultúru, ktorá sa tam vytvorila a v mnohých ohľadoch je nízka. Za osem mesiacov, čo sedíme v parlamente, sme sa snažili byť vždy vecní, neosobní a diskutovali sme k téme," zdôraznila Jaurová.

Nesúlad s európskym právom

Z jej pohľadu by bolo zo strany vládnej koalície správne stiahnuť zákon o STVR. "Nie je dobre pripravený a je proti európskemu právu. Nedá sa upraviť pozmeňujúcimi návrhmi. Na Slovensku potrebujeme úplne nový spoločenský konsenzus, novú spoločenskú zmluvu. Súčasťou nej by mal byť aj rámec fungovania verejnoprávnych médií a médií vôbec, na ktorom by sme sa mali dohodnúť všetci," vysvetľuje Jaurová.

Zákon o RTVS podľa nej celkom nevyplýva ani z programového vyhlásenia vlády, "nedebatovalo sa o ňom".

"Jedného dňa pristál v skrátenom medzirezortnom pripomienkovom konaní, ktoré trvalo osem dní. Verejnosť mala osem dní, aby sa k nemu vyjadrovala. Návrh zákona, ktorý máme dnes na stole, zachováva pôvodný zámer, aby RTVS bola politicky podriadená. Predstavitelia koalície vravia, čo je cieľom zákona – odstrániť súčasného riaditeľa, dosadiť si viac ľudí do rady," doplnila Jaurová.

Podľa jej slov opozícia nechráni súčasné vedenie RTVS, ale dbá na európske právo, "aby boli transparentní a predvídateľní". Všetko sa podľa Jaurovej dalo urobiť novelou zákona o RTVS.

Svitá na lepšie časy?

Farkašovského rokovanie NR SR na druhý deň po atentáte prekvapilo, pretože sa jednohlasne schválilo uznesenie, ktoré odsúdilo atentát. "Hádam svitá na lepšie časy, čo sa týka rokovaní," povedal.

Slovensko podľa neho v tejto chvíli potrebuje empatiu, úprimnosť a toleranciu.

"NR SR musí pokračovať ďalej, to je aj želaním premiéra. Nemôžeme na verejnosti priznať, že celý parlament paralyzuje takýto čin," tvrdí Farkašovský.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť celú diskusiu v relácii Téma dňa.

Farkašovský zdôraznil, že Legislatívna rada vlády SR zasadala a skonštatovala, že zákon o RTVS je v súlade s európskym právom.

Podľa Farkašovského by niektorí poslanci parlamentu mali "zablúdiť do Ikey a kúpiť si zrkadlo". Sú podľa neho bez sebareflexie.

"Schátraný dom je lepšie zbúrať a postaviť nový. Nie je to len o výmene manažmentu. Súčasné vedenie je potrebné odpolitizovať. Namiesto informatívnej žurnalistiky začali robiť žurnalistický aktivizmus. Objektivitu, nestrannosť a nezávislosť podľa neho RTVS nevie garantovať," povedal Farkašovský k rušeniu RTVS.

"Úrad špeciálnej prokuratúry ani pán Lipšic nám nechýbajú, pretože všetko na seba prevzala generálna prokuratúra," odpovedal na porovnanie RTVS a ÚŠP, že ak by ponúkol svoj post riaditeľ RTVS, tak či by stiahli zákon. 

Témy: Téma dňa
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok