Šutaj Eštok chce riešiť bezpečnosť bývania troch najvyšších ústavných činiteľov. Plánuje nové opatrenia a predpisy

22.5.2024 15:39 , Aktualizované: 22.5.2024 18:45

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) chce riešiť otázku bývania troch najvyšších ústavných činiteľov. O tejto téme plánuje komunikovať s Kanceláriou Národnej rady SR, Kanceláriou prezidenta SR a Úradom vlády SR. Vyplýva to z jeho vyjadrenia po rokovaní parlamentného brannobezpečnostného výboru.

"Musíme obnoviť komunikáciu, aby sme zistili, ktorá z nehnuteľností je aj z hľadiska bezpečnostných opatrení použiteľná a ktorá nie. (...) Dnes sme z hľadiska úrovne debaty v bode nula," skonštatoval s tým, že verí, že sa to vyrieši v krátkom čase.

Predpisy pre bývanie

Minister považuje za nemysliteľné, aby traja najvyšší ústavní činitelia nemali zabezpečené bývanie spĺňajúce určité bezpečnostné predpisy. Chce, aby to prešlo pod úrad vlády a nastavali sa režimové opatrenia. "Aby sme tu nedávali priestor tomu, že sa pred obydliami politikov budú stavať šibenice," dodal.

Šutaj Eštok avizoval predloženie aj ďalších opatrení na zvýšenie bezpečnosti. "Bude to rozdelené do nejakých krátkodobých, strednodobých a dlhodobých opatrení, ktoré vzídu z rokovania pracovnej skupiny," poznamenal. Okrem ochrany ústavných činiteľov sa má podľa jeho slov riešiť aj ochrana rôznych inštitúcií či občanov SR.

Šéf výboru Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) vníma zámer ako dobrý a s dlhodobou perspektívou. "Je to systémové opatrenie. (...) Každý budúci predseda vlády, prípadne prezident SR alebo predseda NR SR sa  musí prispôsobiť bezpečnostným parametrom a nemôže svojvoľne povedať, že ja budem bývať tam alebo tam," dodal.

Pozrite si reportáž o zasadaní Bezpečnostnej rady:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok