Zasadala bezpečnostná rada. Cieľom bolo zhrnutie všetkého, čo vedia o atentáte

ta3/Monika Podstavková/TASR
22.5.2024 09:29 , Aktualizované: 22.5.2024 16:06

Bezpečnostná rada skončila. Hlavným cieľom bolo zhrnúť všetky informácie spravodajských služieb a Policajného zboru. Aj po včerajších informáciách, že Meta vymazala útočníkov profil, stále pracujú s verziou, že útočník nebol osamelý vlk. Povedal to pred radou minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Stav premiéra

Stav predsedu vlády SR Roberta Fica je stabilizovaný, no ostáva vážny, zodpovedajúci rozsahu a vážnosti zranení, ktoré utrpel. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to uviedol podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

"Prevoz premiéra do Bratislavy zatiaľ nie je aktuálnou otázkou, ani dnes, ani v prípade ďalších dní," uviedol vicepremiér. Zdôraznil, že stav premiéra neustále vyhodnocuje lekárske konzílium.

"Podľa kontrolných vyšetrovaní sa konzílium rozhoduje o ďalšom postupe, nastavení liečby," upozornil. "Určite momentálne nemôžeme ešte hovoriť o stave, že premiér už rehabilituje," zdôraznil Kaliňák, opakovane poukazujúci na vážnosť zranení.

Pozrite si živý vstup redaktorky Moniky Podstavkovej po skončení Bezpečnostnej rady:

Kvalifikácia útoku na premiéra sa môže zmeniť

Útok na predsedu vlády SR Roberta Fica sa vo vyšetrovaní v súčasnosti kvalifikuje ako obzvlášť závažný trestný čin vraždy v štádiu pokusu. Nie je však vylúčené, že sa právna kvalifikácia môže zmeniť. Po stredajšom rokovaní Bezpečnostnej rady SR to vyhlásil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Zdôraznil, že vyšetrovatelia pracujú pri objasňovaní okolností skutku s rôznymi verziami, preto sa i súčasná právna kvalifikácia môže zmeniť. "Ak sa v spoločnosti vynárajú otázky, prečo to nie je vedené ako trestný čin terorizmu, odpovedám, že je možné, že sa takto skutok prekvalifikuje, no len na základe výsledkov dokazovania," zdôraznil šéf prokuratúry.

Opätovne vyzval médiá na zdržanlivosť pri informovaní a komentovaní vyšetrovania. "Orgány činné v trestnom konaní robia všetky potrebné úkony na to, aby všetky súvislosti a okolnosti skutku boli objasnené," zdôraznil. Uistil tiež, že ak to dôkazná situácia dovolí, o stave vyšetrovania bude verejnosť informovaná. "Teraz sme však v prvopočiatku vyšetrovania, je dôležité, aby sa všetky pochybnosti a špekulácie vyvrátili," argumentoval.

Vyhlásil, že všetky bezpečnostné zložky v štáte sú aj v bezprecedentnej situácii po atentáte na premiéra plne funkčné a plnia si svoje kompetencie. "To platí aj o prokuratúre," upozornil Žilinka, pričom dodal, že sa vedú vyšetrovania aj v prípadoch, ktoré majú súvis s atentátom, resp. dianím, ktoré nastalo po ňom, ide napríklad o podozrenia na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi.

Opatrenia na zvýšenie ochrany

V krátkom čase by mal byť predložený návrh opatrení na zvýšenie ochrany ústavných činiteľov, ale aj štátu ako takého. Po stredajšom zasadnutí bezpečnostnej rady to avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Parlament by ich mohol schvaľovať na mimoriadnej schôdzi. Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) doplnil, že prvé návrhy budú posudzovať na budúcotýždňovej bezpečnostnej rade.

"Pôjde o súbor legislatívnych aj technických opatrení," načrtol Šutaj Eštok. Ako doplnil, v prvom rade chcú garantovať bezpečnosť obyvateľov SR.

Nenávistné prejavy, pokiaľ nepresahujú mieru výzvy na fyzické násilie, by sa podľa Kaliňáka mohli riešiť zvýšenými pokutami a zrýchleným konaním. Poznamenal, že legislatívne návrhy sa budú prijímať v celospoločenskej diskusii.

Pracovná skupina pod vedením Úradu vlády SR bude zbierať všetky návrhy od jednotlivých rezortov. Ako načrtol, malo by ísť o opatrenia v technickej sfére. Informoval tiež o snahe opätovne prepojiť databázy všetkých bezpečnostných zložiek. "Čo bolo z nepochopiteľných príčin v minulom období zrušené," podotkol.

K aktuálnej bezpečnostnej situácii zasadalo v utorok aj Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC). Ako informoval Šutaj Eštok, stupeň teroristického ohrozenia zostáva rovnaký.

Príchod na tlačovú besedu po zasadnutí bezpečnostnej rady:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok