Gröhling vníma dianie v parlamente ako možný začiatok novej politickej kultúry. Richter hovoril o jednomyseľnom prijatí uznesenia

21.5.2024 13:28

Hosťami relácie Téma bol predseda poslaneckého klubu Smer-SD Ján Richter a predseda strany SaS Branislav Gröhling. S moderátorom Braňom Králom diskutovali o prijatom uznesení Národnej rady o atentáte na premiéra Roberta Fica, ale aj ďalšom programe parlamentu.

grohling-richter
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Reakcia koalície

Národná rada jednomyseľne prijala uznesenie k atentátu. „Opozícia sa zhodla na jednej pripomienke, na ktorej spolu trvala. My, vládni poslanci, sme akceptovali túto pripomienku. Ona v podstate len rozširovala okruh,“ priblížil Richter. „Boli sme schopní jednomyseľne prijať uznesenie, ktoré hovorí aj o príčinách, ale hlavne hovorí o tom, ako sa tomu ďalej vyvarovať, aby skončila nenávisť, ktorá tu v spoločnosti je,“ dodal.

Kontroverzné témy, ktoré v spoločnosti vzbudzovali viaceré súhlasné, ale aj nesúhlasné reakcie v parlamente prerokovať chcú. Richter uviedol, že treba vnímať aj situáciu s atentátnikom z Handlovej. Útočník, ktorý sa pokúsil zastreliť premiéra, pomenoval dôvody ako RTVS či iné legislatívne návrhy. „V tejto chvíli ustúpiť z tých cieľov, ktoré mali stanovené tieto legislatívne normy, by znamenalo vyhovieť tomu strelcovi. To je neprijateľné,“ dodal.

Reakcia opozície

Gröhling hovoril o napätej atmosfére v parlamente. S priebehom rokovania však bol spokojný. Koalícia prijala pripomienku opozičných strán a návrh upravila. Následne za návrh uznesenia zahlasovali všetci prítomní poslanci. „Grémium bolo veľmi kľudné a veľmi konštruktívne, aj keď tam odznievala kritika a rôzne návrhy. Nakoniec, aj v rámci uznesenia, ktoré navrhol pán Richter, doplnila koalícia ďalšie skupiny ľudí, ktoré sme chceli zadefinovať, že aj proti ním nesmie byť vznášané žiadne vyzývanie k násiliu alebo vulgárne označovanie,“ priblížil Gröhling.

Utorkové dianie v parlamente vníma ako možný začiatok novej politickej kultúry. Možno, že teraz budú môcť prezidentka Zuzana Čaputová a jej novozvolený nástupca Peter Pellegrini zvolať okrúhly stôl, pri ktorom sa už lídri strán stretnú, povedal predseda SaS.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok