Jedni smútia, ďalší oslavujú, hoci im za to hrozí trest. Čo sa deje v Iráne po Raísího smrti?

Ebráhím Raísí bol blízko vrcholu moci v islamskej republike a vo všeobecnosti sa očakávalo, že dostúpi na úplný vrchol. Dramatický zvrat mu priniesol iný osud.

Iran
Foto: TASR/AP
Smútiaci sa snažia dotknúť rakvy iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího (hore), ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána (vľavo) a Raisiho hlavného ochrankára generála Mehdiho Mousaviho.

Neočakáva sa, že tragický osud iránskeho prezidenta a zástancu tvrdej línie by nejako zásadne prerušil smer iránskej politiky alebo otriasol islamskou republikou. Bude ale skúškou systému, v ktorom teraz dominujú konzervatívni zástancovia tvrdej línie vo všetkých odvetviach moci, volení aj nevolení.

"Systém bude jeho smrť silno dávať na obdiv a bude trvať na ústavných procesoch, aby ukázal funkčnosť, zatiaľ čo bude hľadať nového človeka, ktorý dokáže udržať konzervatívnu jednotu a oddanosť Chameneímu," domnieva sa Sanam Vakil, riaditeľ programu Blízkeho východu a Severnej Afriky v expertnej organizácii Chatham House.

Pre vládnucich konzervatívcov v Iráne bude štátny pohreb podujatie plné emócií a bude pre nich tiež príležitosťou, aby začali vysielať signály kontinuity.

Osud krajiny je nejasný

Ďalším veľmi dôležitým postom, ktorý musí byť obsadený, je kreslo, ktoré tento stredne postavený duchovný zaujímal v Zhromaždení znalcov, orgánu, ktorý má právomoc vybrať nového najvyššieho vodcu, až táto oveľa závažnejšia zmena nastane.

"Raísí bol potenciálnym nástupcom, pretože je podobne ako samotný Chameneí, keď sa stal najvyšším vodcom, pomerne mladý, veľmi lojálny a je uznávaný ideológ oddaného systému," povedal Vakil k neprehľadnému procesu výberu, v ktorom je uvádzaný rad možných kandidátov vrátane syna najvyššieho vodcu, Modžtaby Chameneího.

Už pred oficiálnym potvrdením Raísího smrti ajatolláh Alí Chameneí v príspevku na X odkázal, že "iránsky ľud sa nemusí obávať, nenastane žiadne narušenie záležitostí štátu".

Kto povedie Irán?

Bezprostrednejšou politickou výzvou bude usporiadanie predčasných prezidentských volieb. Moc bola prevedená na viceprezidenta Mohammada Mochbara a nové voľby sa musia konať do 50 dní. Toto zvolanie voličov nastane len niekoľko mesiacov po tom, ako marcové parlamentné voľby vykázali rekordne nízku volebnú účasť v krajine, ktorá sa predtým chválila nadšenou účasťou. Nedávne voľby vrátane volieb z roku 2021, ktoré Raísího vyniesli k prezidentstvu, boli poznačené aj systematickým vylučovaním umiernených a proreformných súperov dozorným orgánom.

V okolí Raísího zjavne nie je žiadny očividný nástupca. "Vo vnútri tejto konzervatívnej skupiny sú rôzne tábory, vrátane jednotlivcov, ktorí sú väčšími hardlinermi, a ďalších, ktorí sú považovaní za pragmatickejších," povedal Hamíd Réza Ázií, ktorý hosťuje v berlínskom think tanku SWP. Áziou sa domnieva, že to zintenzívni existujúce súperenie o pozície v novom parlamente a na miestnych úrovniach.

Nech už Raísího funkciu prevezme ktokoľvek, zdedí agendu zákazov a obmedzené mocenské páky, píše BBC.

Smrť mladej ženy odštartovala vlnu odporu

Islamskou republikou otriasla tiež nezvyčajná vlna protestov, ktoré v septembri 2022 odštartovala smrť vo väzbe 22-ročnej Mahsy Amínovej, ktorú zadržala mravnostná polícia pre údajné porušenie prísnych iránskych pravidiel obliekania.

Týždne pred nepokojmi Raísí nariadil sprísnenie iránskeho zákona o "hidžábe a cudnosti", ktorý ženám ukladá povinnosť správať sa a obliekať zdržanlivo, vrátane nosenia šatky na hlave.

Protesty vedené mladou generáciou žien, ktoré sa búrili proti množstvu obmedzení uvalených na ich životy, zamerali svoj hnev hlavne proti skutočným zdrojom moci, proti najvyššiemu vodcovi a systému samotnému.

Organizácie obhajujúce ľudské práva tvrdia, že pri tvrdých zákrokoch boli zabité stovky ľudí a tisícky protestujúcich zadržali. "Tým, že bol zvolený pri najnižšej volebnej účasti pri prezidentských voľbách v dejinách Iránu, nemal Raísí mandát od ľudu ako jeho predchodca Rúhaní," povedal Šabaní s poukazom na reformného vodcu Hasana Rúháního, ktorého počiatočnú popularitu čiastočne živila prelomová jadrová dohoda z roku 2015, ktorá skrachovala, keď od nej americký prezident Donald Trump o tri roky neskôr jednostranne odstúpil. Nepriame rozhovory medzi administratívou prezidenta Joea Bidena a Raísího tímom priniesli malý pokrok.

Niektorí oslavujú, hrozí im však trest

Keď štátne médiá v pondelok ráno potvrdili správu o prezidentovej smrti, v niekoľkých mestách sa konali smútočné zhromaždenia prezidentových priaznivcov.

Odporcovia ale vnímajú Raísího smrť ako "dobrú správu". Mnohí ho odsudzovali za jeho úlohu pri násilnom potlačení protestov v roku 2022 a za jeho účasť na masových popravách politických väzňov koncom 80. rokov, za čo si vyslúžil prezývku “mäsiar z Teheránu“.

Na perzských sociálnych sieťach sa objavilo množstvo vtipov a sarkastických komentárov, ako aj fotografií protestujúcich, ktorí boli pred dvoma rokmi zabití alebo zmrzačení. Informuje o tom BBC.

Sima a Mercedeh utrpeli vážne zranenia počas protestov. Jedna oslepla, druhá prišla o ruku. Smrť iránskeho prezidenta oslávili na sociálnej sieti X.

Ďalší používateľ Instagramu zverejnil fotografie zabitých mladých ľudí počas Raísího režimu zároveň s videom, na ktorom prezident vyhlásil, že s jeho odporcami nemá zľutovanie.

Objavili sa aj videá, na ktorých bolo vidieť ohňostroje na viacerých miestach v Iráne.

"Nálada je tu taká radostná, že režim by mal zvážiť, či namiesto troch dní smútku nevyhlási tri dni vojenského zákazu vychádzania," píše sa na sociálnej sieti X.

Duchovný Mohammad Mohammadi Tabar na X napísal, že Iránci by mali "zasadiť tvrdý úder tým, ktorí sa bavia".

Vyhrážky sa však neobmedzovali len na sociálne médiá. Predstavitelia justície tiež varovali, že každý, kto bude pristihnutý pri oslave prezidentovej smrti, bude trestne stíhaný.

Mnohí Iránci neveria, že smrťou prezidenta sa veľa zmení, keďže najvyšší vodca má v rukách najvyššiu moc a kontroluje bezpečnostné zložky, ktoré sa zaoberajú akýmkoľvek nesúhlasom.

Pozrite si reportáž o Iráne z 21. mája:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok