Môže za to počasie alebo sabotáž? Prečítajte si, čo mohlo spôsobiť pád vrtuľníka s iránskym prezidentom

20.5.2024 19:39

Havária vrtuľníka, na ktorého palube zahynuli iránsky prezident Ebráhím Raísí a jeho minister zahraničných vecí, mohla byť spôsobená tromi príčinami.

Čo sa stalo?

Vrtuľník s Raísím a jeho sprievodom havaroval pri návrate z provincie Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu. Na palube bol aj iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Podľa iránskej štátnej televízie vrtuľník narazil do vrcholu hory. Let sa uskutočnil za nepriaznivých poveternostných podmienok. Vrak vrtuľníka našli záchranári až po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno.

Turecké úrady po správach o havárii preverovali signál z vrtuľníka, keďže Irán spadá do oblasti zodpovednosti Turecka za reakciu na núdzové situácie. Vrtuľník nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal, informoval o tom turecký premiér Abdulkadir Uraloglu. 

Kto za to môže?

Existujú však tri možné príčiny, ktoré mohli viesť k smrti iránskeho prezidenta, informuje o tom Prima CNN.

Prvou z nich mohlo byť počasie. Podľa agentúry Reuters bolo v oblasti havárie chladno a vrtuľník bičoval silný vietor. K tragickým poveternostným podmienkam sa pridal dážď a hustá hmla. Pilot nemohol čeliť horšiemu kokteilu počasia a podľa leteckých noriem nemal cez túto oblasť vôbec letieť. Navyše terén pod ním bol členitý, hornatý a zalesnený.

"Paul Beaver, letecký expert a bývalý pilot helikoptéry, povedal, že k pádu lietadla iránskeho prezidenta musela prispieť oblačnosť, hmla a nízke teploty," uviedla katarská webová stránka Al-Džazíra.

Starý vrtuľník, žiadne náhradné diely

Druhou príčinou je stav vrtuľníka. Iránci použili na prepravu prezidenta americký vrtuľník Bell 212, ktorý sa vyrábal od začiatku 60. rokov. Vojenský americký analytik pre CNN povedal, že veľkú rolu pri tragédii mohol zohrať aj zlý technický stav vrtuľníka.

Vzhľadom na sankcie a zlé vzťahy s USA je podľa bývalého vojaka Cedrica Leightona pravdepodobné, že Teherán nemal v čase havárie prístup k náhradným dielom, ktoré by mohli mať fatálne následky.

Pozrite si reportáž o smrti iránskeho prezidenta.

Tretia príčina

Najmenej pravdepodobná je možnosť, že haváriu vrtuľníka s iránskym prezidentom spôsobila sabotáž. Po tragédií ľudia okamžite začali na internete hľadať informácie o izraelskej spravodajskej službe Mossad.

Havária totiž prišla len niekoľko týždňov po tom, čo Irán podnikol svoj prvý, a mimoriadne veľký, priamy útok na Izrael. Židovský štát vtedy odrazil najväčší útok dronov v histórii len s pomocou svojich západných spojencov a Jordánska.

"Pre tých, ktorí sú ochotní veriť, že nehodu spôsobil Tel Aviv, je dôvodom špekulácií miesto incidentu. Raísího vrtuľník spadol v horskom lese neďaleko hraníc s Azerbajdžanom, najmenej priateľským susedom Iránu - čiastočne preto, že udržiava vzťahy s Izraelom a v minulosti spolupracoval s Mossadom," napísal časopis Time.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok