Deň po atentáte na premiéra: Robert Fico je naďalej v ohrození života, komunikoval s Pellegrinim. O útočníka sa v minulosti zaujímala ŠtB

Premiéra Roberta Fica postrelili v stredu v Handlovej. Padlo päť výstrelov. Premiér je už po operácii, jeho stav je vážny. Situáciu sledujeme online aj na mieste pred Rooseveltovou nemocnicou v Banskej Bystrici.

Robert Fico vláda
Foto: TASR/Dano Veselský

22:30 Dnešný online článok o dni po atentáte na premiéra Roberta Fico sme ukončili. S novými informáciami prídeme hneď, ako to bude možné. Ďakujeme Vám za priazeň!

22:25 Najdôležitejšie informácie o zdravotnom stave premiéra zhrnul redaktor Martin Dušička.

21:50 Pozrite si reportáž o tom, aký vplyv môže mať atentát na Fica.

21:46 O atentátnika, ktorý strieľal na Roberta Fica, sa pred rokom 1989 zaujímala Štátna bezpečnosť, píše portál aktuality.sk. Muž údajne za bývalého režimu otvorene vystupoval proti komunistom a burcoval proti nim aj iných ľudí.

Jeho meno sa vraj dá nájsť v registračných protokoloch zväzkov ŠtB na webovej stránke Ústavu pamätí národa.

Útočníka tajná polícia evidovala ako preverovanú osobu pod krycím menom „Ďuro“.

V očiach „eštebákov“, ktorí ho sledovali, bol „rebel“. Mal organizovať štrajk a rozširoval protikomunistické letáky, vyvíjal teda aktivity, ktoré boli proti vôli totalitného režimu, informoval spomínaný portál.

21:34 Španielsky kráľ Filip VI. sa telefonicky spojil so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, aby vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica.

Španielsky panovník zároveň zaželal Ficovi skoré uzdravenie a vyjadril želanie, aby sa situácia na Slovensku čo najskôr upokojila.

21:33 Vyhrážky na vysokopostavených vládnych činiteľov sa rozšírili naprieč Európou. Viac v článku nižšie.

21:17 Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie. Venovala sa atentátu na premiéra a tomu, ako to vyzerá deň po tom.

20:54 Belgická stanica stiahla z vysielania moderátora pre nevhodné výroky súvisiace s útokom na slovenského premiéra Roberta Fica. Viac sa dozviete v článku nižšie.

20:35 Erik Kaliňák v Téme dňa na ta3 povedal, že Robert Fico je workoholik, takže si myslí, že hneď, ako mu to zdravotný stav umožní, koaličná rada „bude aj v Rooseveltovej nemocnici“.

19:58 Hoaxy a podvody pripravili návod, ako nahlásiť nenávistný obsah polícii. Ten si môžete pozrieť nižšie.

19:52 Rezort slovenskej diplomacie prijal množstvo osobných, telefonických aj písomných prejavov úprimnej solidarity slovenskému premiérovi zo strany prezidentov, predsedov vlád, ministrov, poslancov a politických predstaviteľov, členov diplomatického zboru, zastupiteľských úradov, vysokých predstaviteľov, generálnych tajomníkov, komisárov či prezidentov medzinárodných organizácií z doposiaľ 77 krajín sveta. Ďalšie reakcie neustále pribúdajú. 

„Ďakujem za prejavenú ľudskosť a predovšetkým podporu predsedovi vlády Robertovi Ficovi a zároveň celému Slovensku. Mimoriadne si vážim, že zástupcovia naprieč všetkými kontinentmi sveta odsúdili tento zákerný čin. Takýto útok na slovenskú demokraciu je potenciálnym ohrozením pre všetky demokracie sveta,“ zdôraznil minister Juraj Blanár.

Prejavy solidarity vyjadrili Slovenskej republike najbližší partneri zo susedných štátov, tiež členské štáty Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Podporné správy zaslali taktiež krajiny z Afriky, Ázie, Južnej Ameriky či Karibiku.

Blanár zároveň vyzdvihol vyjadrenia najvyšších zástupcov Organizácie Spojených národov a Rady Európy, Európskej únie, Severoatlantickej aliancie, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj spolu s viacerými ďalšími inštitúciami.

19:25 Nižšie si pozrite si reportáž, ako sa môžu rozdeliť kompetencie premiéra.

19:05 Poľský premiér Donald Tusk informoval, že po atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on.

Tusk na sieti X zverejnil ako status vetu: "Včera toho bolo veľa". Pripojil k tomu screenshot nenávistného komentára z platformy X s odkazom na útok na predsedu slovenskej vlády: "Dnes nám Slováci dali príklad, čo by sa malo urobiť s Donaldom Tuskom", a to ak sa rozhodne zamietnuť výstavbu veľkého letiska v strednom Poľsku.

Tusk podľa agentúry Reuters poznamenal, že nejde o jediný príspevok v podobnom tóne na jeho adresu.

19:00 Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík (Hlas-SD) podal trestné oznámenie na polícii. Dôvodom sú vyhrážky zastrelením. Informáciu o vyhrážaní sa Becíkovi a podaní trestného oznámenia potvrdila hovorkyňa NSK Silvia Zeumerová. Viac sa dozviete v článku nižšie.

18:24 Handlová bola v stredu svedkom bezprecedentného atentátu na premiéra Roberta Fica. Miestni zostali zhrození, práce sa ujali vyšetrovatelia a kriminalisti. Pozrite si v článku nižšie, ako vyzerá mesto deň po útoku.

17:27 Polícia SR po stredajšom útoku na premiéra Roberta Fica registruje vyhrážky členom vlády aj rôznym ďalším politikom, povedal na tlačovej konferencii policajný prezident Ľubomír Solák.

Anketa

Myslíte si, že opatrenia na zvýšenie bezpečnosti sú potrebné?

Áno, najmä pri verejných činiteľoch.
- %
Áno, pri politikoch aj pri médiách.
- %
Nie, to by bolo prehnaná reakcia.
- %
Celkovo hlasov: 1008

17:02 „Prípad je vzhľadom na kvalifikáciu skutku dozorovaný na oddelení závažnej kriminality Generálnej prokuratúry SR, viac informácií nateraz nie je možné poskytnúť vzhľadom na aktuálne prebiehajúce procesné úkony. Keď to situácia dovolí, budem vás samozrejme informovať,“ uviedla pre ta3 hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

16:49 Útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) dozoruje oddelenie závažnej kriminality Generálnej prokuratúry SR. "Prípad je vzhľadom na kvalifikáciu skutku dozorovaný na oddelení závažnej kriminality GP SR, viac informácií nateraz nie je možné poskytnúť vzhľadom na aktuálne prebiehajúce procesné úkony. Keď to situácia dovolí, budem vás, samozrejme, informovať," uviedla hovorkyňa.

16:48 Slovenská informačná služba (SIS) ostro odsúdila útok na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Zároveň sa pridala k výzvam určeným verejnosti, aby nešírila konšpirácie a nenávistné prejavy v mediálnom prostredí a dopriala priestor a čas na prácu všetkým bezpečnostným zložkám štátu. SIS o tom informovala na sociálnej sieti.

"Slovenská informačná služba ubezpečuje, že je od prvej chvíle v kontakte s políciou aj s najvyššími predstaviteľmi štátu, poskytuje maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní a pracuje rovnako ako všetky ostatné bezpečnostné zložky na prijatí zvýšených bezpečnostných opatrení v súvislosti s uvedenými udalosťami," deklarovala tajná služba. Ako dodala, len čo to situácia dovolí, bude verejnosť podrobnejšie informovať.

16:14 Prezídium policajného zboru malo o 16:00 h tlačovú besedu, na ktorej sa odmietlo vyjadriť k okolnostiam atentátu. Generálna prokuratúra totižto na prípad uvalila informačné embargo. Následne prítomní zástupcovia polície rozprávali o bombových hrozbách na školách.

Na besede ale prezradili, že polícia vyšetruje únik fotografie atentátnika. Situáciu si nevedia vysvetliť, povedal policajný prezident Ľubomír Solák.

Dodal, že polícia registruje vyhrážky členom vlády, ale aj rôznym ďalším politikom. Polícia zabezpečuje ochranu všetkým 150 poslancom. „Môžem konštatovať, že momentálne je trošku väčší dopyt po tejto nami poskytovanej službe,“ priblížil.

16:10 Podozrivý atentátnik Juraj Cintula už má svoju advokátku. Zastupovať ho bude Martina Čierna z Nitry, ktorá bola vygenerovaná z úradnej moci. Viaceré médiá mali informovať, že advokátka odmietla zastupovanie Cintulu. Správa sa však nepotvrdila, informuje portál Startitup.

15:53 Atentátnik nebol členom Matice slovenskej. Uviedlo to predsedníctvo Matice slovenskej v oficiálnom vyjadrení pre médiá.

15:42 Podpredseda Šimečka varoval verejnosť, aby neverili hoaxu o tom, že atentátnik sa stretol s otcom lídra PS novinárom Šimečkom.

15:36 Predseda opozičného PS a podpredseda parlamentu ocenil stretnutie Petra Pellegriniho a Zuzany Čaputovej, ktorí pozvali politických lídrov strán do Prezidentského paláca.

Šimečka však odmieta, že by atentát mal súvisieť s médiami alebo s nenásilnými protestami opozície. Právo vyjadriť sa, právo zhromaždiť sa je súčasťou demokratických princípov, odkázal.

Dodal, že nechce odpočítavať výroky koalície, ktoré by sa dali vnímať ako šírenie nenávisti, pretože by to situácii nijako nepomohlo. "Poďme sa spoločne dohodnúť, že to prestane," uviedol.

"Dohodnime sa, že sa všetci zdržíme akýchkoľvek politických útokov, a že na minimálne 100 dní sa zdržíme aj politických krokov a návrhov, ktoré polarizujú spoločnosť,” vyhlásil Šimečka.

Pozrite si celú tlačovú besedu Petra Pellegriniho z Banskej Bystrice:

15:23 Peter Pellegrini sa niekoľko minút rozprával s premiérom v nemocnici v Banskej Bystrici, uviedol na tlačovej besede pre médiá. Vyzval spoločnosť k upokojeniu situácie. Potvrdil stretnutie s lídrami politických strán v Prezidentskom paláci, ktoré by sa malo konať v blízkej budúcnosti.

15:02 Novinárov bolo po 15:00 h pred nemocnicou v Banskej Bystrici podstatne viac ako ráno.

15:01 Po vlaňajších parlamentných voľbách sa Slovensko vydalo na cestu presadzovania mieru, čo znamenalo pre Maďarsko veľkú pomoc. Stredajším atentátom na predsedu vlády Roberta Fica však bol tento proces pozastavený a Maďarsko zostalo v snahách o mier osamotené. Upozornil na to vo štvrtok na Facebooku maďarský premiér Viktor Orbán.

"Na predsedu slovenskej vlády spáchal atentát ľavicový aktivista. Robert Fico nebude pracovne aktívny v najdôležitejších mesiacoch. Veríme v jeho uzdravenie, ale dnes zostávame v boji za mier osamotení. Odteraz musíme bojovať sami dvojnásobnou silou. Európske voľby sa stali dôležitejšími ako kedykoľvek predtým. Násilie musí skončiť!" napísal Orbán.

Anketa

Aký je váš názor na polarizáciu spoločnosti?

Je to vážny problém, ktorý treba riešiť.
- %
Je to prirodzený jav v politike.
- %
Nemyslím si, že spoločnosť je polarizovaná.
- %
Celkovo hlasov: 616

14:58 Od návratu Roberta Fica do pozície slovenského premiéra v krajine stúpalo napätie, stredajší útok na predsedu vlády ale Slovensko zatiahol do neprebádaných vôd. Napísala to vo štvrtok spravodajská spoločnosť BBC, ktorá podobne ako ďalšie svetové médiá situáciu podrobne sleduje.

Americký denník The New York Times označil streľbu v Handlovej za najvážnejší útok na európskeho lídra za posledné dekády.

Web Politico zase publikoval článok kanadsko-anglického novinára Toma Nicholsona, ktorý predtým dlho pôsobil na Slovensku a podľa ktorého krajina prelomila "ďalšie tabu, o ktorom si občania nikdy nemysleli, že bude porušené".

Západné médiá opisujú Slovensko ako silne rozdelenú krajinu a podľa francúzskeho denníka Le Monde je jasné, že útok na premiéra žiadnu národnú jednotu neprinesie. "Viac zástupcov (parlamentnej) väčšiny prichádzalo s výbušnými tvrdeniami od prvých minút po atentáte," píše francúzsky denník.

14:52 Strany Smer-SD a Hlas-SD v najbližšom období utlmia svoje aktivity v rámci kampane k voľbám do Európskeho parlamentu. V súvislosti s atentátom na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a deklarovanou snahou o upokojenie spoločnosti to uviedli zástupcovia oboch strán, podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

14:43 SNS vyzýva médiá, aby v najbližšom období vypli na jednotlivých portáloch všetky anonymné diskusie. Zákaz anonymných diskusií chce strana navrhnúť aj legislatívne, informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

"SNS v najbližšom období prinesie legislatívu, kde budú zakázané všetky anonymné diskusie. V tomto období je však nutné urobiť všetky kroky, aby napätie v spoločnosti nebolo eskalované," skonštatovala hovorkyňa. Ľudia, ktorí v online priestore páchajú trestný čin, musia podľa strany niesť svoju zodpovednosť.

14:41 Tlačovú besedu polície preložili z 15:00 h na 16:00 h. Pôvodne mali byť témou informácie k trestnému konaniu v súvislosti s atentátom na premiéra, no medzičasom dozor vykonávajúca Generálna prokuratúra vydala na informovanie o priebehu konania embargo, preto budú témou informácie o činnosti polície. Informovala hovorkyňa Denisa Bárdyová.

14:19 Česká polícia po stredajšom atentáte na slovenského premiéra Roberta Fica zvýšila ostražitosť aj v súvislosti s majstrovstvami sveta v hokeji, a to najmä v Ostrave, kde v základnej skupine hrá slovenský národný tím.

Polícia nemá žiadne informácie o tom, že by podobný útok hrozil na území Česka, povedal hovorca policajného prezídia.

Na sieti X česká polícia uviedla, že tiež vyhodnocuje príspevky na internete týkajúce sa útoku na Fica.

14:13 Novozvolený prezident Peter Pellegrini prišiel navštíviť postreleného premiéra Roberta Fica.

14:08 Radi počujeme správy, že stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, a všetci mu prajeme, aby sa naďalej zlepšoval. Vo štvrtok to povedal český premiér Petr Fiala. Dodal, že on spôsob svojej práce neplánuje meniť a naďalej sa chce stretávať s ľuďmi. Aktuálna situácia je podľa neho príležitosťou, aby sa politici zamysleli nad svojimi výrokmi.

"Radi počujeme správy zo Slovenska, že stav pána premiéra je stabilizovaný a už sa podarilo zvládnuť všetky operačné zákroky. Veríme, že sa jeho zdravotný stav bude naďalej zlepšovať, všetci mu to prajeme, a to si myslím, že je v tejto chvíli to najdôležitejšie," povedal Fiala.

14:05 Vláda nepristúpi k vyhláseniu mimoriadneho stavu. Minister Robert Kaliňák nechce obmedzenia, ale bude sa snažiť o upokojenie spoločnosti.

Celý záznam z tlačovej besedy o výsledkoch bezpečnostnej rady si môžete pozrieť nižšie:

14:02 Opozičné KDH víta snahu snahu prezidentky Zuzany Čaputovej a jej nástupcu Petra Pellegriniho o zmierenie v spoločnosti. Na stretnutí všetkých parlamentných strán sa zúčastní. Do odvolania pozastavuje všetky veľké kampaňové podujatia pred eurovoľbami. Uviedol to líder KDH Milan Majerský.

13:58 Denník N zverejnil vyhlásenie šéfredaktorov a šéfredaktoriek k atentátu na Roberta Fica: "Odsudzujeme útok na premiéra Roberta Fica. Útok na Roberta Fica je útokom na nás všetkých. Je to cesta nenávisti, ktorá nemôže ovládať Slovensko, lebo nás posunie na najtemnejšie miesta na mape." Podpísala sa pod neho aj redakcia ta3.

13:55 Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok od novinárov dostal otázku, či neuvažuje nad rezignáciou z postu.

"Ja uvažujem nad tým, aby som garantoval bezpečnosť všetkým ústavným činiteľom a predstaviteľom opozície, koalície, médií aj všetkým občanom. Nad tým som úprimne uvažoval." Nepripúšťa si, že by v niečom mohli zlyhať.

13:54 "Pán premiér je vo veľmi vážnom stave, má obmedzenú možnosť komunikácie a snažíme sa ho nezaťažovať v tejto chvíli inými ako lekárskymi postupmi," priblížil minister Kaliňák. Dodal, že ostatní členovia vlády majú dostatočné kompetencie.

Anketa

Myslíte si, že opatrenia na zvýšenie bezpečnosti sú potrebné?

Áno, najmä pri verejných činiteľoch.
- %
Áno, pri politikoch aj pri médiách.
- %
Nie, to by bolo prehnaná reakcia.
- %
Celkovo hlasov: 1008

13:35 Polícia preveruje 32 prípadov, v ktorých ľudia na sociálnych sieťach schvaľovali tento trestný čin. V týchto prípadoch bude konať NAKA. "Všetci budú zavolaní, zaistení, predvolaní a budú postavení na konfrontáciu so spravodlivosťou a zákonom," deklaroval minister vnútra Šutaj Eštok.

13:32 Ide o útok s politickou motiváciou. Podozrivý uviedol ako dôvody zrušenie ÚŠO, zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine, zásah do RTVS a odvolanie predsedu Súdnej rady.

Podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny. "Ide o osamelého vlka, ktorého kroky a konanie bolo akcelerované po prezidentských voľbách."

Podozrivý sa zúčastnil viacerých protivládnych protestov, ktoré boli organizované už od minulého roka. Bol súčasťou protestu na predchádzajúcom výjazdovom rokovaní vlády. Podozrivému hrozí 25 rokov až doživotie.

Na ďalšie informácie je udelené embargo dozerajúcou Generálnou prokuratúrou, priblížil počas tlačovej besedy minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Viac v našom článku.

13:44 Opozičná SaS v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vyzvala na zmier v spoločnosti. Pozastavila aj svoju kampaň pred voľbami do europarlamentu.

Akceptovala pozvanie do Prezidentského paláca, kde sa majú stretnúť lídri všetkých parlamentných politických strán. Informoval o tom predseda SaS Branislav Gröhling na štvrtkovej tlačovej konferencii.

13:25 O 15:00 sa uskutoční tlačová konferencia polície, ktorá poskytne základné informácie k trestnému konaniu v súvislosti s atentátom.

13:24 Vyzval médiá, aby prezentovali najmä fakty. "Všetky informácie, ktoré môžeme zverejniť, tak zverejníme," vyjadril sa minister obrany. Upozornil na to, že všetky neoficiálne informácie nemusia byť pravdivé.

13:19 Robert Kaliňák ozrejmil, že premiéra zasiahli 4 náboje zo zbrane atentátnika.

bezpečnostná rada Fico atentát Foto: ta3/Diana Štrusová Bezpečnostná rada

13:18 Zvolený prezident Peter Pellegrini odcestoval od Banskej Bystrice do fakultnej nemocnice, aby sa osobne informoval o zdravotnom stave predsedu vlády. Na mieste bude aj vyjadrenie pre médiá, informovala jeho hovorkyňa.

13:08 V súvislosti s atentátom na premiéra sa na sociálnych sieťach objavujú komentáre, ktoré schvaľujú trestný čin, a aj také, ktoré šíria nenávisť.

"Policajný zbor tieto príspevky vyhodnocuje a v prípade, že budú napĺňať skutkovú podstatu trestného činu alebo priestupku, budeme konať," informovala polícia na Facebooku.

Pozrite si rozhovor s advokátom a odborníkom na trestné právo o policajnom obvinení atentátnika:

13:01 Po rokovaní bezpečnostnej rady už odišli z Úradu vlády Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini. Novozvolený prezident pri odchode deklaroval, že súhlasí so závermi bezpečnostnej rady a, že sa stotožňuje s ministrom vnútra.

Ministri Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok budú o výsledkoch bezpečnostnej rady informovať o 13:15.

Pozrite si živý vstup redaktorky ta3 Diany Štrusovej o bezpečnostnej rade:

12:44 Michal Šimečka oceňuje výzvu na zmierenie prostredníctvom politického gesta prezidentky Zuzany Čaputovej a budúceho prezidenta Petra Pellegriniho.

"Atentát na premiéra je útokom na demokraciu. Zo všetkého najviac teraz potrebujeme ukončiť špirálu útokov a obviňovania sa. Musíme k tomu prispieť každý svojim dielom, ako politici aj ako občania. V PS sme boli vždy zástancami odbornej a slušnej politiky. Aj po včerajšom hroznom čine to hovorím jasne - okamžite sme pozastavili kampaň do Európskeho parlamentu, a poskytujeme plnú súčinnosť a spoluprácu politickým partnerom pre upokojenie situácie na Slovensku," uviedol pre ta3 predseda Progresívneho Slovenska.

Pozrite si živý vstup redaktora ta3 z Banskej Bystrice:

12:23 Juhokórejský premiér Han Tok-su poslal Ficovi odkaz, v ktorom mu želá rýchle uzdravenie. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí v Soule.

12:04 Televízia ta3 v súvislosti s obvinením atentátnika, o ktorom informovala Markíza, kontaktovala Prezídium policajného zboru. Jeho hovorca Roman Hájek túto informáciu nepotvrdil.

11:59 RTVS pristupuje k sprísneniu bezpečnostných opatrení na ochranu objektov a zamestnancov inštitúcie. Ide o zatvorenie výstavného priestoru v Slovenskom rozhlase pre verejnosť, informoval PR manager RTVS Filip Púchovský.

11:45 Peter Pellegrini a Zuzana Čaputová prišli na Úrad vlády.

11:40 "Slovenskú republiku až do včera zdobila schopnosť vyriešiť všetky politické krízy ústavnou a demokratickou cestou," povedal novozvolený prezident Peter Pellegrini.

Ak sa máme ako národ zmieriť a ak sa takéto atentáty na demokraciu nemajú nikdy viac opakovať, musia všetci prejaviť obrovskú mieru zodpovednosti, uviedol Pellegrini. Oslovil konkrétne politikov, mienkotvorné osobnosti, spoločenské skupiny a médiá.

Pellegrini vyzval všetky politické strany, aby na čas prerušili, alebo aspoň výrazne utlmili, kampaň do europarlamentu do okamihu, keď sa situácia upokojí.

11:32 Prezidentka sa s Petrom Pellegrinim dohodla, že do Prezidentského paláca vo štvrtok pozvú lídrov politických strán.

"V neposlednom rade chcem vyzvať všetkých k zodpovednému prístupu. Vystúpme z bludného kruhu nenávisti a vzájomných obviňovaní. To, čo sa včera stalo bol individuálny čin, ale napätá atmosféra nenávisti bola našim kolektívnym dielom," povedala Zuzana Čaputová.

11:27 Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) začal v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom, ex offo.

Inšpekcia tiež spustila kontrolu v súvislosti so zásahom policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, uviedla hovorkyňa ÚIS Andrea Dobiášová.

11:25 Na sociálnych sieťach koluje fotografia atentátnika, na ktorej má byť údajne aj Martin Milan Šimečka. Muž na fotografii sa však na Šimečku nepodobá. Ide o krstného otca knihy atentátnika. Demagog.sk na sociálnej sieti označil príspevok ako nepravdivý.

11:15 Denník Pravda uviedol ďalšie informácie o zdravotnom stave premiéra. Lekári mu zastavili krvácanie do brucha, ale čaká ho operácia bedrového kĺbu. Rizikové sú lieky, ktoré Robertovi Ficovi podávajú na riadenie krvi.

11:07 Literárny klub DÚHA odsúdil správanie atentátnika Juraja Cintulu.

11:05 Ladislav Kamenický pred rokovaním bezpečnostnej rady kritizoval novinárov. Vyčítal im správy, ktoré písali o premiérovi. „Máme tu výsledky toho, čo sa tu dialo za posledné mesiace, ten pohon na Roberta Fica, a toto je výsledok,“ reagoval minister financií. Kamenický tiež dodal, že vládu by mal dočasne viesť Robert Kaliňák.

Minister Erik Tomáš uviedol, že informácie, ktoré má o premiérovi sú mierne optimistické, povedal pred rokovaním vlády. Informoval Denník N.

10:58 K situácii vydal ďalšie vyjadrenie predseda PS Michal Šimečka. "Vnímam kritiku postupu bezpečnostných zložiek pri včerajšom atentáte na premiéra Roberta Fica. Samozrejme, tak vážny útok na premiéra republiky si bude vyžadovať dôkladné vyšetrenie ich postupu. V tomto momente je však na mieste najmä zdržanlivosť v súdoch, vzhľadom na potrebu upokojenia situácie," uviedol na sociálnej sieti.

Dodáva, že spoločnosť potrebuje znížiť napätie. PS je pripravené urobiť všetky potrebné kroky pre upokojenie nálad v spoločnosti, uviedol.

10:56 Polícia vyzýva na rešpekt a toleranciu. "V komentároch pod príspevkami o včerajšej udalosti sa objavujú aj také, ktoré schvaľujú trestný čin, a aj také, ktoré šíria nenávisť," napísala polícia na sociálnej sieti.

Muži zákona zdôrazňujú, že príspevky vyhodnocujú a v prípade, že budú napĺňať skutkovú podstatu trestného činu alebo priestupku, budú konať.

10:46 Pred nemocnicu, kde sa zotavuje premiér, prišiel starší muž s vlajkou. Povedal, že sa modlí za premiéra a vyzýva k tomu aj ostatných ľudí. „V našej spoločnosti je veľa nenávisti a toto je výsledok,“ reagoval starší Slovák. „Je jedno, akú politickú stranu uznávate, toto je príliš veľa,“ dodal. Informoval Denník N.

10:39 Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok predpoludním stretla s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim. O 11:30 budú mať spoločné vyhlásenie v Prezidentskom paláci k spoločenskej situácii po útoku na premiéra, informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Spoločné vyjadrenie budete môcť sledovať naživo na našej webstránke alebo na Facebookovom profile ta3.

10:24 Atentátnik je v policajnej cele na Národnej kriminálnej agentúre v Nitre. Polícia obvinila 71-ročného Juraja Cintulu z úkladnej vraždy z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu. Hrozí mu 25 rokov až doživotie. Podľa informácií TV Markíza 71-ročný dôchodca povedal, že je na svoje konanie hrdý.

10:22 Nemecké médiá si kladú otázku, čo stálo za atentátom na Roberta Fica. Spravodajská relácia Tagesschau verejnoprávnej televízie ARD uviedla, že slovenská spoločnosť je extrémne polarizovaná.

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung píše o dlhodobej tvrdej kritike koalície zo strany opozície a tiež polarizovanej spoločnosti.

Magazín Der Spiegel píše o politickej nenávisti na Slovensku. "K tejto polarizácii prispel aj slovenský premiér. To sa ukázalo aj na rozhodnutí prezidentky Zuzany Čaputovej znovu nekandidovať v tohtoročných prezidentských voľbách." napísal magazín.

Relácia Tagesschau uviedla, že ide o tragickú eskaláciu. Autori sa vyjadrili, že prezidentka a mnohí politici vyzývajú na zmierenie. "Časť Ficovho tábora naopak rétoriku zosilňuje, napríklad podpredseda Ficovej strany Ľuboš Blaha." To, že Blaha obvinil zo zodpovednosti za útok na premiéra liberálne médiá a progresívne politiky, zaznamenal aj magazín Stern.

10:06 Pozrite si rozhovor s predsedom Združenia vlastníkov strelných zbraní Slovenska Legis Telum, ktorým je Ľudovít Miklánek. S redaktorkou ta3 Veronikou Pancurákovou sa rozprávali o zbraňovej legislatíve na Slovensku.

Miklánek tiež hovoril o premiérovej ochranke. Spomenul viaceré okolnosti, ktoré mal Ficov ochranný sprievod sledovať.

10:01 Svetové médiá aj vo štvrtok považujú správu o atentáte na Roberta Fica za top udalosť. Spravodajské weby CNN a BBC streľbe venujú mimoriadnu pozornosť. Európske média informujú o hrôze v rozdelenej krajine.

10:00 Budúci prezident Peter Pellegrini by mal popoludní navštíviť v Roosveltovej nemocnici Roberta Fica. Potvrdila to hovorkyňa Petra Pellegriniho Patrícia Medveď Macíková.

9:55 Atentátnik Juraj Cintula bol 24.4.2024 aj na výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej. Bol medzi protestujúcimi, ktorí skandovali heslá ako „Nech žije Ukrajina“, „Zradcovia“ alebo „Dosť bolo Fica“. Transparentami podporovali aj RTVS, informovala TV Markíza.

9:54 Putin mal v súvislosti s atentátom poslať prezidentke telegram. Redakcia ta3 si informáciu overovala. Kancelária prezidentky správu nepotvrdila. Viac v našom článku.

9:24 Stredajší útok na premiéra odsúdili aj podnikatelia. Ako uviedla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, tento útok je neprijateľným a neospravedlniteľným aktom násilia. "Musíme sa naučiť rešpektovať odlišné názory a komunikovať slušným spôsobom, tak ako nám to umožňuje parlamentná demokracia," dodala asociácia s tým, že premiérovi želá veľa síl a skoré uzdravenie.

Útoky na politikov a verejných činiteľov odsúdila aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). "Násilie v civilizovanej spoločnosti sa nedá tolerovať a útok na predsedu vlády je v Európe 21. storočia nepredstaviteľný," uviedla.

9:05 Putin poslal prezidentke Zuzane Čaputovej telegram v súvislosti s atentátom na premiéra. Atentát vníma ako absolútne neprijateľný a zaželal mu skoré uzdravenie.

"Považujeme ho za absolútne neprijateľný. Je to obrovská tragédia. Dúfame, že sa z toho pán Fico dostane a čo najskôr sa zotaví. Želáme mu skoré uzdravenie," dodal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil útok na slovenského premiéra ešte v stredu a počas príprav na cestu do Číny pristúpil k zriedkavému kroku, keď zaslal telegram slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej.

9:00 “Z tých informácií, ktoré máme, sa naozaj zdá, že ten človek nemal úplne jasno o tom, ako funguje svet. Dnes je jednoduché odsúdiť ho a diskutovať o ňom,“ povedal o atentáte na premiéra psychológ Marek Madro.

8:45 Situácia je vážna, ale stav premiéra je stabilizovaný. “V tejto chvíli vám chcem podať len stručnú informáciu o Robertovi Ficovi po včerajšom atentáte. Lekárom sa podarilo stabilizovať stav pacienta a prebiehajú ďalšie úkony, ktoré majú smerovať k zlepšovaniu jeho stavu, bohužiaľ jeho stav je naďalej vážny,“ uviedol Robert Kaliňák na tlačovom vyhlásení. Prebiehajú ďalšie úkony, ktoré majú smerovať k zlepšovaniu jeho stavu.

Miriam Lapuníková, riaditeľka Fakultnej nemocnica F.D. Roosevelta povedala, že Ficovi spravené CT vyšetrenie. Prebehol päťhodinový operačný výkon, na ktorom participovali dva operačné tímy. Pacient mal mnohopočetné strelné poranenia, ktorých následky budú smerovať k jeho regenerácii. Toho času je jeho stav stabilizovaný, no veľmi vážny. Bude zabezpečený na ARO Rooseveltovej nemocnice, kde sa o neho bude starať tím lekárov.

Pozrite si celý záznam tlačovej besedy:

8:27 Na ta3 si môžete o pár minút pozrieť tlačové vyhlásenie k zdravotnému stavu Roberta Fica.

8: 22 Stránka Hoaxy a Podvody zaznamenala v súvislosti s atentátom na premiéra opakovaný únik informácií zo štátnych zložiek. Zverejnili ich anonymné stránky, ktoré by nemali takýmito údajmi disponovať.

“Nejde len o meno strelca, ale aj o jeho vyjadrenie nahrané do mobilného telefónu pravdepodobne príslušníkom Policajného zboru po zadržaní, či dokonca o lekársku správu opisujúcu zdravotný stav premiéra,“ píše stránka.

8:05 Pozrite si živý vstup redaktora Martina Dušičku z Banskej Bystrice.

8:00 Podľa zdroja TV Markíza je premiér Fico stále v ohrození života. Filip Kuffa z SNS tvrdí, že premiér je v stabilizovanom stave.

7:58 Vo štvrtok sa uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR a rokovanie vlády v priestoroch Úradu vlády SR.

7:55 TV JOJ uviedla, že páchateľa zadržiavali celú stredu na obvodnom oddelení v Handlovej.

Kukláči ho neskôr eskortovali priamo k jeho autu, ktoré najprv prezrel služobný pes, či nenájde stopy po výbušninách. Potom pyrotechnik skontroloval kufor a prednú kapotu. “Policajti mali podozrenie, že tam môže byť nástražný, výbušný systém. To sa nateraz nepotvrdilo,“ informuje televízia.

7:30 Televízne štáby z rôznych krajín už od rána monitorujú situáciu pred Rooseveltovou nemocnicou, kde leží postrelený premiér Fico. Náš štáb je na mieste tiež. Situáciu budeme pozorne sledovať v televízii aj na webe ta3.

7:25 Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) zaujal stanovisko k útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica, ku ktorému prišlo v stredu v Handlovej.

"Slovenský zväz ľadového hokeja odsudzuje útok na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica a tým aj na demokraciu v našej krajine. Pánovi premiérovi praje celý tím skoré uzdravenie a veľa síl. V náročných zápasoch budeme hrdo reprezentovať našu krajinu na prebiehajúcich majstrovstvách sveta, veríme že aj on zabojuje a vyhrá svoj zápas v tejto ťažkej situácii," uviedol SZĽH v oficiálnom stanovisku.

7:20 Pozrite si živý vstup redaktora ta3 Martina Dušičku spred nemocnice v Banskej Bystrici, kde operovali premiéra.

6:54 "Na uliciach sa neslušne nadáva na vládnych politikov a ja len čakám, kedy sa táto frustrácia, ktorú tak intenzívne prehlbuje Denník N, Sme či Aktuality, pretaví do vraždy niektorého z popredných vládnych politikov. A to nepreháňam ani o milimeter," povedal Robert Fico v príspevku na Facebooku zverejnenom 10. apríla, krátko po prezidentských voľbách.

Viac v článku nižšie:

6:45 V nepretržitom online spravodajstve sledujú situáciu aj zahraničné médiá. Hlavné miesto mu patrí na internetových stránkach denníkov The New York Times, BBC, CNN, Politico, The Guardian, Die Welt alebo El País a rady ďalších médií.

6:30 V špeciálnej časti relácie Téma dňa bol zastupujúci predseda Národnej rady Peter Žiga. Rokovanie parlamentu bude dočasne prerušené. Koalícia bude aj naďalej presadzovať svoje zákony.

Žiga v ta3 povedal, aké sú ďalšie plány poslancov:

6:10 Informáciu, že premiér je po operácii, potvrdil neskoro večer pre stanicu BBC minister životného prostredia Tomáš Taraba, podľa ktorého premiér nie je v ohrození života. Uviedol, že jedna strela zasiahla žalúdok a ďalšia kĺb. Premiér má byť pri vedomí.

6:00 Všetky informácie o atentáte na premiéra Fica si môžete prečítať v článku nižšie. Situáciu budeme sledovať aj vo štvrtok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok