Výmena na čele ruského rezortu obrany poukazuje na dlhotrvajúcu vojnu. Putin si robí starosti korupcia

13.5.2024 11:25

Navrhnutie doterajšieho prvého podpredsedu ruskej vlády, ekonóma Andreja Belousova na post ministra obrany nasvedčuje tomu, že prezident Vladimir Putin podniká kroky k mobilizácii ruskej ekonomiky a zbrojného priemyslu pre dlhotrvajúcu vojnu na Ukrajine a budúcu konfrontáciu s NATO.

Vo svojej poslednej analýze k vývoju ruskej invázie na Ukrajinu to napísal americký Inštitút pre výskum vojny (ISW). Belousov na čele rezortu obrany nahradí Sergeja Šojgua, ktorý sa stane šéfom prezidentovej bezpečnostnej rady.

Kremeľ má v úmysle poveriť Belousova integráciou obranného priemyslu a odvetví napojených na ruský bezpečnostný aparát so širšou domácou ekonomikou, uvádza ISW. Tak to vidí aj niekoľko rôznych zdrojov oboznámených s dianím na špičke ruskej moci.

Korupcia v ruskej armáde

Putin si podľa nich robí veľké starosti kvôli korupcii a sprenevere peňazí v ruskej armáde, konfliktom medzi armádou a zástupcami zbrojného priemyslu a neefektivite ministerstva obrany ako celku.

Nemenovaný vládny činiteľ opozičnému ruskému serveru Važnyje Istorii povedal, že Belousov v novej funkcii bude pracovať na tom, aby ekonomiku orientoval na "špeciálnu vojenskú operáciu", ako Moskva nazýva vojnu na Ukrajine, a vyťažil technologické maximum z obranného priemyslu.

Kritika Šojgua

Podľa ISW Belousovovej skúsenosti z rôznych ekonomických postov aj jeho podiel na rôznych projektoch pre inovácie a vývoj dronov v rámci zbrojného priemyslu znamenajú pre vedenie aparátu ministerstva obrany dobrú správu. Rezort pod Šojguovym vedením čelil obvineniam z korupcie na vysokých miestach a byrokratickej ťažkopádnosti a bol neustále pod paľbou kritiky ruských vojenských komentátorov.

"Putin má zrejme v úmysle využiť Belousove skúsenosti z vlády, aby prepojil federálnu ekonomickú politiku s agendou ministerstva obrany, a plne tak mobilizoval ruský obranný priemysel vo väčšom meradle a na dlhšiu dobu a integroval ho s domácou hospodárskou politikou. Takto vzniknú podmienky pre komplexnejšiu hospodársku politiku. mobilizáciu, čo svedčí o tom, že Kremeľ pokračuje v prípravách na veľkú vojnu na Ukrajine," píše ISW.

Na preloženie Šojgua do čela bezpečnostnej rady, najvyššieho prezidentovho poradného orgánu, americkí analytici uvádzajú, že zodpovedá Putinovej zvyklosti presúvať kľúčové činitele do okrajových rolí v rámci bezpečnostného aparátu namiesto toho, aby ich jednoducho odvolal. Taká zmena bude pre Šojgua menej ponižujúca, podotýka ISW.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok