Nikdy neslúžil v armáde a nemá vojenské skúsenosti. Kto je nový ruský minister obrany?

13.5.2024 11:26

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol nového ministra obrany, civilistu Andreja Belousova. Bývalý podpredseda vlády, ktorý sa špecializuje na ekonómiu a nemá vojenské skúsenosti, sa má do tohto kresla usadiť po viac ako dvoch rokoch bojov na Ukrajine.

Russia_Cabinet324892.jpg
Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/Kremlin Pool Photo

Belousov podľa denníka Mirror preberá funkciu napriek tomu, že nemá žiadne predošlé skúsenosti s armádou. Nepracoval v oblasti národnej bezpečnosti ani nepôsobil v inej vojenskej funkcii.

Šesťdesiatpäťročný Belousov s vyznamenaním absolvoval Ekonomickú fakultu Moskovskej štátnej univerzity v roku 1981, informuje Reuters. Obhájil dizertačnú prácu na tému "Imitatívny prístup k modelovaniu vzájomne prepojených procesov tvorby a využívania pracovného kapitálu".

Predpokladá sa, že má k Putinovi blízko. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov k Belousovým nedostatkom povedal, že "úradník prevezme post ministra obrany kvôli potrebe zavedenia inovácií a tiež pomôže s integráciou obrannej a civilnej časti ruskej ekonomiky".

Inovácie v bojoch

Agentúra RIA Novosti taktiež poukazuje na skutočnosť, že Belousov nie je vojak, ale ekonóm. Peskov tiež povedal, že "dnes na bojisku víťazí ten, kto je otvorenejší inováciám a ich uplatňovaniu". Agentúra TASS pripomína, že Belousov má znalosti v oblasti ruského obranného priemyslu a nových technológií.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť reportáž o výmene Šojgua za Belousova na poste ministra obrany.

Politická minulosť

V roku 2000 bol Belousov vymenovaný za poradcu ruského premiéra a o šesť rokov neskôr nastúpil na ministerstvo hospodárstva ako námestník.

V rokoch 2008 – 2012 bol riaditeľom odboru pre ekonomiku a financie vo vládnom aparáte, v tých istých rokoch Putin pôsobil ako premiér.

Od roku 2012 pracoval ako minister hospodárstva. V rokoch 2013 až 2020 pôsobil ako poradca ruského prezidenta. Od roku 2020 bol vo funkcii prvého podpredsedu vlády. Keď premiér Michail Mišustin v roku 2020 dostal koronavírus, Belousov nakrátko prevzal povinnosti predsedu vlády.

V roku 2017 ruské médiá RBC uviedli, že Belousov bol jedným z predstaviteľov, ktorí presvedčili Putina, že digitálna ekonomika a blockchain sú pre budúcnosť Ruska kľúčové.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok