Už druhá nórska ministerka rezignovala kvôli obvineniu z plagiátorstva. Skopírovala pasáže aj s chybami

12.4.2024 14:08

Nórska vláda rieši počas troch mesiacov druhý škandál s opisovaním diplomovej práce, kvôli ktorému opustila vládne rady ďalšia ministerka.

Sama Kjerkolová
Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix via AP

Šéfka rezortu zdravotníctva Ingvild Kjerkolová v piatok rezignovala na svoju funkciu po tom, čo univerzita v severonorskom meste Bodö došla k záveru, že jej záverečná práca bola sčasti plagiátom. Informovala o tom agentúra AP.

"Dospeli sme k záveru, že by Ingvild mala vo funkcii ministerky skončiť," povedal na tlačovej konferencii premiér Jonas Gahr Störe. Analýza vykonaná univerzitou zistila, že ministerka v práci z roku 2021 opisovala zámerne, dodal.

Verdikt univerzity

Sama Kjerkolová na rovnakej tlačovej konferencii vyhlásila, že ona a spoluautor jej práce nemali v úmysle bez uvedenia citácie využívať tézy iných autorov. Univerzita má však iný názor a treba sa s tým vyrovnať, dodala štyridsaťosemročná politička, ktorá bola členkou ľavicovej vlády od jej vzniku v októbri 2021.

Stretol ju rovnaký osud ako v januári ministerku pre výskum a vyššie školstvo Sandru Borchovú. Tá v roku 2014 na univerzite v Tromsö obhájila diplomovú prácu o reguláciách v ropnom priemysle. Po jej nástupe do vlády upozornil súčasný študent univerzity na neštandardné podobnosti medzi textom Borchovej a ďalšími publikáciami. V diplomovej práci sa objavili celé pasáže z textov iných študentov, a to vrátane preklepov.

Rozsiahle zmeny vo vláde

Störe vykonal rozsiahlejšie zmeny vo vláde už vlani v októbri, mesiac po prehre svojej sociálnodemokratickej Robotníckej strany v miestnych voľbách. Vtedy skončili vo funkciách štyria ministri vrátane šéfky diplomacie Anniken Huitfeldtovej. O mesiac skôr vyšlo najavo, že jej manžel obchodoval s akciami, čo ju dostalo do možného konfliktu záujmov. Investoval napríklad do nórskej zbrojovky Kongsberg, ktorá profitovala z verejného obstarávania v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok